Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Trygghetskameror på gång i Uppsala

Polisen, Uppsala kommun och fastighetsägare har tillsammans inventerat platser där kameror kan komma att sättas upp i vår.

– Vi har identifierat flera platser i Gottsunda och Valsätra där det finns behov av trygghetskameror och vi ser goda chanser att kunna påverka utvecklingen i vårt särskilt utsatta område, säger Jonas Eronen, kommissarie vid Uppsalapolisen.
 
Uppsala kommun har också, i ett eget projekt, identifierat platser där man ser att det behövs mer belysning för att öka tryggheten. Det handlar om både permanent gatubelysning och tillfällig dekorativ vinterbelysning i området.

Enligt polisen så finns det flera fördelar med trygghetskameror. Det kan både handla om en hjälp i det brottsförebyggande arbetet men också i det utredande när ett brott redan har begåtts.

– Man begår inte gärna brott på en övervakad plats. Men om det ändå har gjorts så är det värdefullt att ha bildbevis. Särskilt i fall där människor känner obehag vid att lämna vittnesmål om händelsen, säger Jonas Eronen.

Polisens nationella operativa avdelning, NOA, har stöttat Uppsalapolisen i inventeringen av var kamerorna ska monteras upp.

– NOA har expertisen gällande var kameror kan och bör vara placerade, säger Jonas Eronen.

Öka tryggheten och trivseln

Nästa steg i processen är att söka tillstånd för kameraövervakning från Länsstyrelsen och montering av utrustningen.

Preliminära platser för kamerorna är Bandstolsvägen, Gottsunda centrum och Linrepevägen med omnejd. Platser där det förekommit bilbränder och annan brottslighet.

– Vi ska göra allt för att det ska bli en hög trygghet och trivsel i området. Ambitionen är att området inte längre bedöms som ett utsatt område enligt nationell standard. Utöver traditionella polisiära verktyg och operationer har vi här ett modernt sätt att angripa problembilden i samverkan med andra samhällsaktörer, säger Jonas Eronen.

Till toppen