Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Nya utredare skapar kontakt vid gängmord

En utredare som särskilt fokuserar på offrets familj. Så ska fler spaningsmord lösas – i områden där få pratar med polisen. Nu sprids metoden i hela landet.

Uppklaringen för grova brott i kriminella miljöer och hederskulturer är låg. Även om det finns vittnen och de anhöriga sitter på information vill de sällan prata med polisen - av rädsla för hämnd eller misstro mot polisen. För att komma in i de slutna världarna har svensk polis testat ett nytt verktyg sedan drygt ett år. Family liaison officer, eller FLO-utredare, är från början ett engelskt metodstöd.

Särskilt utbildade utredare utses för att hålla i kontakten med de anhöriga till brottsoffret. Det ska stärka förtroendet för polisen och på så sätt få in mer information till utredningen.

– Vi bygger vi upp en relation och finns tillgängliga under hela utredningen. Då blir fler benägna att prata med oss, säger Bengt Carlsson, gruppchef vid polisen i Stockholm city, som varit med och startat projektet, till polisen.se.

Utvärdering visar goda resultat

Ett tiotal grova brottsutredare i Stockholm och Göteborg gick en veckas utbildning hösten 2016 och har jobbat som FLO-utredare i flera mordärenden. En utvärdering av det första halvåret visar goda resultat. Både utredare och utredningsledning upplevde att de fick fram mer information. Vid flera tillfällen hämtade FLO-utredarna in oväntade uppgifter som ledde till både beslag och att personer anhölls. Nu har ytterligare 22 utredare runt om i landet utbildats.

– Efter ett lyckat försök fortsätter vi införandet i alla polisregioner. I höst kan vi ta formellt beslut att göra det till nationell metod, säger Johan Hasselmark, gruppchef på polisens Utvecklingscentrum Stockholm, till polisen.se.

Försöket med FLO-utredare är en av polisens åtgärder mot brottslighet i utsatta områden.

– Det löser inte alla problem i utsatta områden, men är en viktig pusselbit för att öka lagföringen, säger Bengt Carlsson, gruppchef vid polisen i Stockholm city.

Sköter kommunikationen åt bägge håll

FLO-utredaren ska inte bara tratta in information till utredningen från familjen utan också tvärtom. Familjen slipper ringa 11414 och komma till olika handläggare – istället får de en kontinuerlig kontakt som kan hålla dem uppdaterade och svara på deras frågor.

På vissa håll i Sverige jobbar polisen mycket med anhörigarbete, men sällan strukturerat. FLO-utredare höjer lägstanivån och blir en uttalad, prioriterad funktion. I London används FLO-utredarna vid bland annat mord, terrorattacker och stora katastrofer. Där anser polisen att FLO-utredare är den tredje viktigaste faktorn för att klara upp grova brott – efter forensisk bevisning och bilder från övervakningskameror.

Fakta FLO - Family Liaison Officer
 
Utredarfunktion som polisens utredningsledare kan sätta in vid grova brott, framför allt i svårgenomträngliga miljöer.
 
Ett trettiotal mordutredare runtom i landet är utbildade.
 
Fungerar som länken mellan de anhöriga och polisen.
 
Målet är att stärka förtroendet för polisen och få in mer information.
 
Anhörigarbetet drivs strukturerat vilket ger bättre förutsättningar för att klara upp brott.
 
Är en del i polisens metodstöd för utredning av grova brott, PUG.
 
Kan även användas för anhöriga till misstänkt gärningsman.
 
Användes även efter terrorattacken på Drottninggatan med många målsägare. FLO skötte kontakten med de anhöriga och avlastade övriga utredningen.


 

Till toppen