Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Botkyrkapolisen träffar alla åttor

Blåljuspersonal går ihop för att stärka relationen med alla elever i årskurs åtta i kommunen. Eleverna får träffa poliser, brandmän och ambulanspersonal lagom till inträdet i vuxenvärlden.

– Vi vill ge ungdomarna i Botkyrka en bra bild av samhället och få dem att förstå att de är en del av samhället. Polisen är ingen motståndare, säger Martin Lazar som är en av initiativtagarna till projektet.

Botkyrka har haft problem med sönderslagna och punkterade däck på polisbilar. Martin Lazar har blivit drabbad två gånger under tiden i Botkyrka. När eleverna är samlade i en gympasal på brandstationen i Botkyrka ljuder ett SALSA-larm i högtalarna.

– Ett SALSA-larm betyder att någon just nu har hjärtstopp i Botkyrka. Det finns hjärtstartare i polisbilar som jag kan hjälpa den sjuka personen med. Men om jag springer till min polisbil och upptäcker att däcken är punkterade, tror ni att jag kan hjälpa den sjuka personen?

En del av Botkyrkapolisens medborgarlöften är att vara delaktig i samverkan för att kunna jobba brottförebyggande i området. Under mötet får eleverna bland annat ta ställning till om olika scenarion är brottsliga och de får information om att de blir straffmyndiga när de blir 15 år.

– Det du gör idag kan påverka dig om fem år när du söker ett jobb. När du är över 15 år så sparas eventuella brott som du har begått i straffregistet. Många arbetsgivare tittar i registret när du söker jobb, säger Martin Lazar.

Projektet med att träffa alla åttor i området kallas PAR (Polis, Amublans, Räddningstjänst). Projektet kommer utvärderas med hjälp av enkäter.

Till toppen