Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Då slår ficktjuvarna till

Flest fickstölder sker i tunnelbaneområdet. Av drygt 850 fickstölder i Stockholms city under årets första fem veckor skedde omkring 250 stölder i t-banan.

- I t-banan sker det mest dagtid, under morgon- och kvällsrusningen. Men en del drabbas även på väg hem från krogen då de kanske har problem med kontrollen då personer blir närgångna, säger Peter Enell, kommunpolis med stor kunskap om fickstölder.

Ficktjuvarnas högsäsong pågår året runt. Av drygt 850 begångna fickstölder i Stockholms city, under de fem första veckorna 2017, skedde drygt 140 i krogtäta områden som Stureplan, Kungsgatan eller Birger Jarlsgatan - men också flertalet inne på krogar. Cirka 320 stycken av fickstölderna i city skedde mellan klockan 00 och 06. Av dessa inträffade cirka 290 natten mellan fredag och lördag. 160 stycken söndag mellan 00 och 06.

Mobiltelefoner är det vanligaste stöldgodset. De är lättåtkomliga för tjuven eftersom offret återkommande exponerar dem; modell etcetera blir lätt för tjuven att spana in. Även armbandsur är attraktiva byten.

- Exponering av en dyr klocka räcker för att tjuven ska få en titt för att sedan lite senare bjuda på något tricks, handskakning eller brottning, och så är klockan borta, säger Peter Enell.

Så undviker du att drabbas

- I rusningstrafik/ trängsel i t-banan: Ha koll på värdesakerna, bär väska, ryggsäck framtill eller förvara värdesaker i innerfickor.

- Nattetid och i krogområden: Se upp för påträngande fysisk kontakt från personer, de kan tänkas vilja komma nära för att stjäla av dig. Exponera inte din mobil eller ditt dyra armbandsur för okända personer. Tänk på att inte gå hem ensam på ensliga gator i berusat tillstånd.

- På kafé/restaurang: Lägg aldrig i från dig din mobil på bordet eller ha väskan utan uppsikt. Tjuven väntar in rätt tillfälle (du hämtar kaffe etc. och lämnar något obevakat i några sekunder). Distraktion från en person samtidigt som en annan tillgriper är också vanligt. Ta inte emot påtvingad hjälp med väskor eller att någon vill rätta till något på din klädsel, t.ex. om någon spillt på dig för att komma fysiskt nära och stjäla.


 

Till toppen