Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Färre brott men en ökad otrygghet

Allt färre medborgare i Kalmar, Mörbylånga, Mönsterås och Borgholm utsätts för brott. Men trots det ökar oron. Det framgår av en trygghetsmätning som polisen genomförde i slutet av förra året.

Ett 30-tal frågor har skickats ut till slumpvis valda personer i hela polisområdet. Ungefär 62 procent har svarat på de 4 800 utskickade enkäterna.  

Fler invånare svarar att de inte blivit utsatta för något brott under 2016 jämfört med de senaste åren. Färre svarar däremot att de tycker att polisen bryr sig om de lokala problemen.

I Mörbylånga svarar hela 94 procent att de inte har utsatts för något brott, ändå uppger många att man inte tycker att polisen bryr sig om problemen i Mörbylånga. Varför det är så här, och vilka problem som invånarna menar, ska nu redas ut med hjälp av bland annat fördjupade frågor och dialoger.

Flera olika insatser pågår för att öka tryggheten hos invånarna. Polisen samverkar med kommunerna genom att utforma medborgarlöften som grundar sig på lokala problembilder. Ett sätt att upptäcka dessa är genom resultatet av trygghetsmätningen. Polisen genomför trygghetsvandringar och nya regionala telefonköer gör det snabbare och enklare att nå polisen via 114 14.

Sedan 1999 har polisen genomfört lokala trygghetsmätningar i Kalmar, Mönsterås, Borgholm och Mörbylånga.

Till toppen