Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Fler uppklarade brott i januari

Under januari redovisade polisen drygt tusen fler ärenden till åklagare jämfört med samma månad förra året, en ökning med nära nio procent.

En stor del av ökningen beror på att fler ärenden har redovisats till åklagare för narkotikabrott (+16 procent) och trafikbrott (+19 procent). Men även redovisningen av våldsbrott (+15 procent) och skadegörelsebrott (+26 procent) har ökat.

− Det här är ett bra utfall som vi ska bygga vidare på. Vi gick minus alla månader förra året jämfört med året innan. Alla polisregioner arbetar hårt med sina åtgärdsprogram för att vända utvecklingen långsiktigt. En av polisens kärnuppgifter är att ge brottsutsatta upprättelse, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Alla regioner utom region Stockholm (-4 procent) ökade ärenderedovisningen jämfört med januari förra året. De regioner som ökade mer än rikssnittet var Bergslagen (+30 procent), Nord (+24 procent), Öst (+13 procent) och Väst (+12 procent).

Utvecklingen i Stockholm har stor betydelse för det nationella resultatet då nära en tredjedel av alla brott i landet anmäls och utreds i regionen. En orsak till läget i Stockholm är bland annat ett ovanligt stort antal pågående utredningar av mord och mordförsök.

Några resultat i januari 2017

  • Antalet redovisade ärenden till åklagare ökade från 12 129 ärenden i januari 2016 till 13 174 ärenden i januari 2017. Det motsvarar en ökning med 8,6 procent.
  • En brottstyp som minskade redovisningen var bedrägerier som backade med 33 procent jämfört med januari förra året. Det är dock vanligt med stora variationer för bedrägerierna mellan enskilda månader.
  • Under januari var svarstiden på telefon till polisens kontaktcenter (PKC) i snitt drygt fem minuter att jämföra med snittiden under helåret 2016 på drygt 12 minuter.

Polisens resultat

Mer från regionerna

Region Stockholms fokus på utredningar

Utredningsresultaten uppåt i Väst

Bättre utredningsresultat i region Syd i januari

En positiv start på 2017 i region Nord 

Region Bergslagens utredningsresultat fortsätter förbättras

Tecken på en positiv vändning i region Öst


 

Till toppen