Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Förbered dig

Nu är det sportlovstider i landet och många reser till fjällen med sina familjer för att åka skidor, skoter osv. Även vägarna i norr påverkas då många ger sig iväg till våra fjäll.

Polisen förstärker närvaron på våra turistorter i fjällen liksom närvaron längs vägarna mot dessa orter. Det blir fler trafikkontroller än vanligt under sportlovsveckorna.

- Vi kommer bland annat att kontrollera nykterhet, däckens skick samt att man har rätt last på sina släpvagnar. Vi ser allt för många exempel på fellastade släp och förare utan rätt behörighet på sina körkort, säger Daniel Pettersson, ansvarig samordnare för polisens trafiksäkerhetsarbete i region Nord.

Man kan göra mycket för att minska risken att drabbas av olyckor. Ett sätt är att låta bli att bestämma en exakt tid man ska komma fram. Då minskar man risken att bli stressad av bilköerna eller trängseln på vägarna.

- Håll avstånden och anpassa hastigheten efter väglaget. Eftersom hastigheten har stor betydelse för hur allvarlig en eventuell olycka blir måste hastigheten ner, fortsätter Daniel Pettersson.

Mycket vilt på vägarna

Längs vägarna i norr rör sig också mycket vilt, bland annat älg, ren och på senare år också många rådjur. Om du råkar ut för en viltolycka, tänk på att alltid märka ut olycksplatsen. Ring också till polisen på telefon 114 14 och anmäl olyckan, annars gör du dig skyldig till brott. Behöver du akut hjälp ska du alltid ringa 112. Här hittar du mer råd och stöd om hur du gör om du råkar ut för en viltolycka.

Till sist

Ska du ge dig ut på fjället så se till att du är förberedd. Rätt utrustning, koll på vädret, färdplaner, var finns det stugor osv. Se till att du är bra förberedd så slipper du hamna i nöd.

Till toppen