Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Fortsatt stöd till avhoppare

För tredje året har regeringen avsatt särskilda medel för polisen att fördela till avhopparverksamhet. Liksom förra året är summan för 2017 fem miljoner.

Av årets pengar kommer en miljon att gå till stiftelsen Fryshusets verksamheter som arbetar med avhoppare, Passus och Exit. Två hundra tusen avsätts för samverkan och utbildning och resterande 3,8 miljoner fördelas ut till kommunala förvaltningar. Fördelningen av pengar till de kommunala förvaltningarna sker efter ansökan.

– Avsikten är att pengarna som delas ut ska användas till att bekosta stödåtgärder för enskilda personer som vill lämna en kriminell organisation eller ett kriminellt nätverk, säger Maria Agge vid polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Nytt för i år är att en del av pengarna avsätts för att fördjupa och förbättra samverkan mellan aktuella aktörer inom området. 

– Att återanpassa en person som vill lämna en en kriminell organisation eller ett kriminellt nätverk till samhället är en utmaning som involverar många aktörer. Några av dem som vi hoppas kunna nå med den här satsningen är olika uppsökande verksamheter, regionala avhopparsamordnare, kommunpoliser i särskilt utsatta områden och andra som arbetar med avhopparverksamhet, säger Maria Agge. 

Till toppen