Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Framgångsrik insats mot kriminella i krogmiljö

De har skulder i mångmiljonklassen. Pengar de planerar att festa upp på krogen. I helgen genomfördes åter en insats mot kriminella som vistas i krogmiljöer i centrala Stockholm.

Natten mellan den 4 och 5 februari genomfördes insatsen i Stockholms innerstad. Konceptet går ut på att olika myndigheter, i helgen polisen och Kronofogden, tillsammans kraftsamlar mot kriminella i krogmiljö. Syftet är att förminska den kriminella glorian genom att handla kraftfullt mot kriminella som åker in till stan för att visa upp sig – för pengar som de är skyldiga sina brottsoffer.

-Vi vill poängtera den mycket goda samverkan med Kronofogdemyndigheten i arbetet gentemot prioriterade individer från de särskilt utsatta områdena som besöker krogar och nattklubbar inne i city. Arbetet är viktigt för att på lång sikt minska hantering av narkotika och vapen i krogmiljö och för att minska uppvisandet av statusfyllda egendomar, säger Henrik Ahlström, kommunpolis och ansvarig för våldsbrottslighet kopplat till krogar.

Under 2016 har flera framgångsrika insatser genomförts. Dessa har fått mycket uppmärksamhet, bland annat för de uppseendeväckande beslagen i form av lyxbilar i miljonklassen och klockor och smycken för hundratusentals kronor. Senast i helgen beslagtogs kontanter, bilar och smycken.

Förutom att verka mot individer som har stora skulder och utmätbara tillgångar, är målet med insatser av det här slaget att identifiera och lagföra personer som utmärkt sig genom att systematiskt hota ordningsvakter och uppvisa ett ordningsstörande beteende i krogmiljö.

Faktaruta

Under insatserna har arbetet inriktats mot grovt kriminella i krogmiljö, med hemvist i de särskilt utsatta områdena, i tät samverkan med Kronofogdemyndigheten. Initiativet till insatsen togs av inspektör John Franco med bakgrund av en period av upptrappat våld. Målet med insatsen är ett tryggare nattliv, minskad hantering av vapen och narkotika i krogmiljö samt en minskad attraktionskraft för grovt kriminella att uppvisa statusfyllda egendomar i krogmiljö och på så sätt minska nyrekrytering.

Om insatsen i Svens Polis
Till toppen