Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisens idé stoppar sexhandel på massagesalonger

Det har länge varit svårt för polisen att komma åt sexhandel på massagesalonger. Nu prövar polisen i Västsverige att istället agera via hyresvärden. Det har visat sig vara en effektiv metod som redan gett resultat.

Bara i region Väst misstänks sexhandel på mellan 30 och 40 massagesalonger. Polisens människohandelsgrupp i region Väst stöttar nu hyresvärdar så att dessa i sin tur kan agera mot förtäckt sexhandel i sina lokaler.

– I botten ligger givetvis att vi måste veta att det pågår prostitution. Från polisens sida måste vi backa upp fastighetsägarna. Vi ska stå för informationen och våga vittna, säger juristen Barbro Jönsson vid polisen i region Väst.

Enligt koppleriregeln i brottsbalken är hyresvärden skyldig att agera efter att ha fått vetskap om att det pågår sexhandel i hyreslokalerna. Den hyresvärd som trots vetskapen inte vidtar åtgärder riskerar att åtalas för koppleri.

En särskild bestämmelse i hyreslagen innebär att prostitution utgör en saklig grund för att häva ett hyreskontrakt.

Ytterst handlar det förstås att rädda kvinnor från att utnyttjas i människohandel och prostitution. Och resultaten av polisens kontakter med fastighetsägare i Västsverige har inte låtit vänta på sig:

– Det finns exempel på fastighetsägare som äntligen kan agera mot pågående prostitution som de misstänkt har pågått i lokalerna men som de tidigare saknat verktyg att få bukt med, säger Barbro Jönsson.

Till toppen