Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Inga fel begångna när en ung kvinna avled i tillnyktringscell i Lund

Polisanställda gjorde inga fel den 4 november 2016 när en omhändertagen ung kvinna hittades livlös i en tillnyktringscell. Åklagare vid polisens enhet för särskilda utredningar har fattat beslut om att utredningen ska läggas ned.

Den djupt tragiska händelsen har berört många och väckt stor uppmärksamhet. Det har varit viktigt att få fram en så fullständig förundersökning som möjligt med svar på alla de frågor som funnits från anhöriga och de polisanställda som var i tjänst när händelsen inträffade.

Utredningen har nu gett svar på att personalen har följt de regler och rutiner som ligger i ansvaret för frihetsberövade personer i polisens arrestavdelning.

Den unga kvinnan anträffades utomhus i Lund tidigt på morgonen av en person som tillkallade polis. Kvinnan omhändertogs och fördes till polishuset, där hon lades in för tillnyktring efter förmansprövning enligt gällande rutiner. Noteringar och övervakningsfilm visar att arrestpersonalen har haft tillsyn och varit inne i cellen helt i enlighet med de föreskrifter som finns. Detta innebär bland annat tillsyn av den omhändertagna minst var femtonde minut. Vid ett sådant tillsynstillfälle upphörde den unga kvinnans andning. Hjärt- och lungräddning inleddes omedelbart samtidigt som ambulans larmades till polishuset. Den unga kvinnans liv gick tyvärr inte att rädda.  

Chefsåklagare Jan Pernvi inledde förundersökning om misstänkt tjänstefel. Den 13 februari har han fattat beslutet om att förundersökningen ska läggas ned. Det finns inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats av polisanställd.


Ewa-Gun Westford
Presstalesperson, polisregion Syd

 

Till toppen