Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisen agerar mot inbrottsligor i Dalsland

Dalsland och Värmland såg i december en kraftig ökning av bostadsinbrott. Polisen har därför genomfört flera insatser mot misstänkta ligor i området. Under gårdagen togs fyra personer, som misstänks ha kopplingar till inbrottsvågen, i förvar.

Den senaste insatsen inriktades på kommunerna Bengtsfors, Eda och Årjäng, med särskilt fokus på att kartlägga östeuropeiska nätverk som misstänks ligga bakom flera av inbrotten. 

– Vi kommer att göra den här typen av insatser igen. Genom att vi agerar så här oförutsägbart blir de kriminella försiktigare med sina aktiviteter. Det ska inte kännas tryggt för dem att agera, säger Peter Torstensson, kommunpolis i Bengtsfors och Åmål.

”Vi ser att vi arbetar rätt”
Under december märktes en kraftig ökning av bostadsinbrott i området. I Åmål, Bengtsfors, Mellerud och Dals Ed handlar det till exempel om 24 inbrott under perioden 1 december till 18 januari, jämfört med fyra motsvarande period förra året.

Gårdagens insats var en av flera i kraftsamlingen mot inbrottsvågen. I början av februari genomfördes till exempel en inre utlänningskontroll, där ett tjugotal personer kontrollerades, samt husrannsakningar.

– Nu har vi återställt mer normala nivåer. Vi ser att vi arbetar rätt utifrån våra underrättelser. Trycket är hårt mot de här miljöerna och vi vill fortsätta så, säger Peter Torstensson.

Möjligt att påverka polisens arbete
Invånarna i Dalsland har länge efterfrågat en ökad polisiär närvaro, och bostadsinbrotten har under medborgardialoger lyfts fram som ett stort orosmoment. Därför handlar medborgarlöftena för Bengtsfors och Åmål om att minska inbrotten.

– Det är roligt att vårt arbete ger resultat, och att allmänheten ser att det är vettigt att delta i medborgardialogerna. Redan nu i början av året har vi kunnat styra våra insatser mot det som allmänhet och politiker vill att vi ska prioritera. Dialogerna är en del i att vi gjort de här insatserna, säger Peter Torstensson.

Samtidigt pågår ett långsiktigt samarbete mellan polisen, kommunerna och andra lokala aktörer för att komma till rätta med bostadsinbrotten på olika sätt. Polisen arbetar också aktivt för att få invånarna att använda märk-DNA.

Har du tips om misstänkta personer eller fordon? Ring 114 14.

Till toppen