Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisens hjärtstartare räddar liv

Polisen är allt oftare först på plats vid ett hjärtstopp. Och varje minut räknas. En hjärtstartare i polisbilen kan vara skillnaden mellan liv och död.

Varje år drabbas drygt 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp och chanserna för att överleva minskar med 10 procent för varje minut som går utan hjärt- och lungräddning.

– Eftersom ambulanssjukvården är kraftigt överbelastad med uppdrag och räddningstjänsten ofta befinner sig inne på brandstationen, tar det ibland tid att komma fram till den nödställde. Polisen kan vara på plats redan efter några få minuter eftersom vi är ute och rullar på vägarna, säger Peter Bjurén, koordinator för Salsa/livräddning och sjukvård i region Stockholm.

– Nya utlarmningsrutiner har resulterat i att polisen är först på plats i närmare 47 procent av fallen. Och varje minut räknas. Redan tio minuter efter ett hjärtstopp beräknas chansen för överlevnad vara mycket små.

Satsar på hjärtstartare i fler bilar

Larm om hjärtstopp, utanför sjukhus, kopplas som vanligt till ambulanspersonal men även till poliser i yttre tjänst som utbildats enligt det så kallade Salsa-konceptet. Salsa står för ”Saving lives in Stockholm area” och innebär utbildning inom hjärt- och lungräddning och hjärtstartare. Larmen kopplas från SOS Alarm via regionledningscentralen, RLC.

Sedan starten för Salsa-konceptet 2007 finns hjärtstartare i utryckningsfordon i Stockholm, på Gotland och i Halland. I Stockholms län finns det hjärtstartare i cirka 170 polisfordon. Nu breddas konceptet och döps till Sams – Saving more lives in Sweden. Målet är att det ska finnas hjärtstartare och utbildad personal i alla polisens bilar.

– Det finns många fler polisbilar än det finns i ambulanser inom samma geografiska område vilket ökar chansen för att fler ska överleva. Vi skulle kunna hantera långt fler situationer om det fanns hjärtstartare i fler bilar, säger Peter Bjurén.

– Det är nu upp till varje region om de vill ha hjärtstartare i bilarna. Jag för just nu diskussioner med flera regioner om att starta utbildningen.

Räddade livet på 11-åring

I Stockholm åker polisen på cirka 1 100-1 200 Salsa-larm per år och i snitt räddas 120-135 liv per år. Antalet som överlever hjärtstopp har ökat från cirka 4,3 till 17 procent sedan starten för Salsa-konceptet för 10 år sedan. Medelåldern för dem som får hjärtstopp är 71 år men det drabbar även yngre vuxna och barn. 

I november tog tre polispatruller i Stockholm emot ett larm om en 11-åring som fått hjärtstopp på en mellanstadieskola i norra Stockholm. Polispatrullerna var snabbt på plats och kunde, tack vare hjärtstartaren och sina kunskaper i hjärt- och lungräddning, återuppliva 11-åringen.

– Jag och mina instruktörer vill gärna få möjlighet att utbilda polisen i hjärt- och lungräddning på barn. Larmen om livlöst barn är fortfarande relativt ovanliga men de har tyvärr ökat den senaste tiden. Räddningstjänsten i Stockholm utbildar just nu sin personal i Barn-HLR och jag ser gärna att polisen följer deras exempel så vi kan rädda fler barn i framtiden.

Till toppen