Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Satsar på kameraövervakning

Polisen storsatsar på kameraövervakning och tar stora kliv framåt de närmsta åren med ett gemensamt och enhetligt övervakningssystem.

Det nationella kameraövervakningssystemet som nu tas fram kan hantera i princip alla videokällor, oavsett om det är fast monterad kamera i gatumiljö, en temportärt monterad kamera vid särskild händelse, fordons- eller kroppsmonterad eller kamera monterad på drönare och polisens helikoptrar. Systemet integreras med olika videoanalysprogram, till exempel igenkänning av ansikten och skottlossning samt avläsning av registreringskyltar och automatiskt beräkning av antalet personer i en folkmassa.

– Allmän kameraövervakning gör att polisen får en tydligare bild av händelsen och även i vissa fall direkta spaningsuppgifter som kan leda till att gärningsmännen kan lagföras, säger Joakim Söderström, nationellt ansvarig för polisens allmänna kameraövervakning.

Erfarenheterna från de städer som drabbats av terrorattacker visar att kameraövervakningen har varit av avgörande för att kunna spåra och oskadligöra gärningsmännen och förhindra fler attacker.

– Det var efter Säpos höjning av hotnivån i november 2016, de uppmärksammade sexuella övergreppen vid festivaler, de många bilbränderna, det stora antalet mord och mordförsök i storstadsområden, attackerna mot blåljuspersonal – som gjorde det uppenbart att detta var ett område som behövde utvecklas, säger Joakim Söderström.

Målet med projektet är ett gemensamt och enhetligt kameraövervakningssystem. Lokalpolisen ska få tillgång till trygghetskameror. Vi börjar med prioriterade områden under våren och festivalerna under sommaren. Och sedan förberedelserna för valåret 2018. Systemet kommer att kunna manövreras från ledningscentralerna men så småningom också från mobila enheter.

Till toppen