Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Titta på streamad film är en gråzon

Streaming av filmer utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren är olagligt. Men att titta på olovligt streamat material är i en gråzon.

Olaglig streaming är i första hand när upphovsrättsskyddat material görs tillgängligt till andra utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd

När polisen arbetar mot olaglig streaming är det mot dem som ligger bakom streamingtjänster där materialet görs tillgängligt för andra som resurserna riktas. Men det innebär inte att det är fritt fram så länge man bara tittar på film eller lyssnar på musik via de här tjänsterna.

– Du som använder olagliga streamingtjänster befinner dig i en gråzon. Om du bara tittar online betyder det inte automatiskt att det är olagligt. Men om streamingtjänsten använder en teknik som gör att filmen eller musiken mellanlagras helt eller delvis på din egen dator, kan det bli så att du framställt en kopia av det redan olovligt streamade materialet vilket inte är tillåtet. Även om det bara är en tillfällig kopia kan det bli så att du går över gränsen till det olagliga, säger Paul Pintér.

Det finns dessutom olagliga streamingtjänster med tekniska lösningar som innebär att du själv gör materialet tillgängligt för andra samtidigt som du tittar på filmen eller lyssnar på musiken själv. Då använder tekniken din och andras datorer för att lagra delar av till exempel en film eller musik. När sedan en ny användare vill titta på filmen hämtar dennes dator hem alla delar från datorerna där delarna är lagrade. Då blir du själv en streamingtjänst som olagligt gör upphovsrättsskyddat material tillgängligt för andra utan att du kanske ens vet om det.

– Vill du vara säker på att ditt tittande på filmer eller lyssnande på musik på nätet är lagligt ska du använda streamingtjänster som har upphovsrättsinnehavarens tillstånd att tillgängligöra filmerna eller musiken. Oftast är detta en betaltjänst som man köper. Syftet med avgiften är bland annat att se till att den som har upphovsrätten får ersättning när du och andra tittar på filmen eller lyssnar på musiken, säger Paul Pintér.

Mer om polisens arbete med immaterialrättsbrott

Lagar och fakta om immaterialrättsbrott

Till toppen