Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Positivt besked om kommunala ordningsvakter i centrala Uppsala

Polismyndigheten har beslutat att tillåta kommunalt anställda ordningsvakter patrullera i centrala delar av Uppsala centrum. Synligheten av förordnade ordningsvakter i uniform ska bidra till mer ordning och säkerhet.

Tidigare i somras ansökte Uppsala kommun om att få anlita ordningsvakter med anledning av signalerna om en ökad otrygghet i centrala Uppsala.  Beslutet gäller förutom resecentrum även offentliga delar av centrala Uppsala, Stadbiblioteket, Uppsala Stadsarkiv och Centralgaraget vid resecentrum. Även parker och grönområden omfattas av beslutet.

Det är bra för det fortsatta trygghetsarbetet att vi får kommunala ordningsvakter säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala/Knivsta.

Lokalpolisområde Uppsala/Knivsta har under våren signalerat om ökade problem och en förändrad gatubild i centrala Uppsala samtidigt som polisens resurser är begränsade.

I sitt beslut skriver Polismyndigheten att det är ett stort område. Men att det är befogat eftersom det är en stor rörlighet i de grupperingar som är ordningsstörande och att det finns flera offentliga byggnader inom området. 

Ordningsvakterna blir polisens förlängda arm och på så sätt kan vi få en tidig indikation om polisiära insatser behövs eftersom vi inte hinner vara närvarande i samma utsträckning som tidigare, säger Jale Poljarevius.

Tillståndet gäller till tillsvidare, dock längst till och med 31 maj 2018.

Området

Det aktuella området innefattar: St. Olofsgatan - Kungsgatan - Vaksalagatan - Väderkvarnsgatan - Strandbodgatan - Östra Ågatan - Sjukhusvägen (ej Akademiska sjukhuset) - Dag Hammarsköldsväg.


 

Till toppen