Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Mobila poliskontor vid Hamnplan i Visby

Annika Eriksson är kommenderingschef och ansvarig för Polisens arbete i Almedalen. Planeringen har pågått i cirka ett halvår och målet med insatsen är att både besökare och arrangörer ska känna sig trygga och samtidigt kunna uttrycka sin åsikt.

Annika Eriksson är kommenderingschef och ansvarig för Polisens arbete i Almedalen.

Polisens roll i Almedalen är att arbeta med ordning och säkerhet. I det arbetet sker en rad insatser. Att det i år används både drönare samt kameror på flera strategiska platser för att förebygga och utreda eventuella brott är det som hittills fått mest uppmärksamhet. Men det finns fler delar i Polisens arbete för trygghet.

– Vi arbetar med en palett av insatser för att förebygga brott och öka tryggheten. Det handlar till exempel om både civil och uniformerad polis ute på olika platser i Almedalen men också på fast plats vid Hamnplan. Vi har även dialogpoliser och de arbetar bland annat med att ha kontakt med olika företrädare och organisationer, säger Annika Eriksson.


Theo, Sebastian, Maria och Peter jobbar vid Polisens kontaktcenter (PKC) i ett av de mobila kontoren.

De två mobila poliskontoren vid Hamnplan i Visby finns på plats varje dag från kl 12 till 19. Det ena är en mer renodlad informationspunkt dit alla som har frågor kan komma och prata. Det andra har personal från Polisens kontaktcenter (PKC) och tar emot anmälningar samt hanterar till exempel hittegods.

– Jag upplever att det är färre människor och hittills lugnare i år. Det har varit ett fåtal stölder och ett antal borttappade mobiltelefoner, säger Theo Mandoki, som tillsammans med ett antal lokalt polisanställda jobbar i kontoret under hela veckan.

Olof Ahlund jobbar, precis som många tidigare år, i det mobila poliskontoret. Till honom och de polisvolontärer som står där varje dag kommer människor i alla åldrar med frågor.

– Många vill prata om trafikhindren som finns samt att de ser många poliser. Det kommer också frågor om polisens utrustning, om demokrati samt om regelverket vid till exempel tillståndsgivning. Jag finns här och berättar gärna hur vi jobbar och om de regelverk som vi har att förhålla oss till, säger Olof Ahlund.

Olof och polisvolontärer svarar på frågor och har material vid det mobila poliskontoret.

Att fler frågor än tidigare rör just trygghet och säkerhet tycker han är naturligt med tanke på händelserna i övriga i Europa och i Stockholm. Kommenderingschefen Annika Eriksson håller med. Arbetet med och tankar runt säkerheten har funnits med en längre tid.

– Vad gäller frågor runt tillståndsgivning så både hör och förstår jag att det rör upp känslor. Polisen har att förhålla sig till gällande lagstiftning. Vårt arbete innebär att efter bästa förmåga och med en rad olika insatser se till att alla ska kunna känna sig trygga, säger Annika Eriksson.

Till toppen