Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Ny metod i jakten på sexköpare

Åtal väcks nu mot ett tiotal män för sexköp av barn. Polisen i region Mitt har genom att söka upp barnen och via deras mobiltelefoner kunnat binda gärningsmännen till brotten.

Under förra året ingick polisregion Mitt i ett pilotprojekt där man testade en arbetsmetod för att förhindra att barn och unga säljer sex på nätet. Arbetet är prioriterat i region Mitt som har inrättat en utredningsgrupp med olika specialister för att utreda nätbaserade sexualbrott mot unga.

– Vi har tagit fram en nationell metod där vi har haft lite hjälp av Stockholm som arbetar delvis såhär. Den kommer att implementeras i hela landet. Region Mitt har gått före med en pilot och testat metoden för att se att den ger resultat, säger regionpolischef Carin Götblad.

Under utredningsarbetet i samband med husrannsakningar har kontaktuppgifter hittats både i flickornas mobiler och i männens mobiler. Enligt åklagaren handlar det om ett tiotal män som misstänks för olika typer av sexbrott mot tre flickor under arton år.

Metoden innebär att polisen arbetar uppsökande för att hjälpa barn till att ta emot stöd för att bryta det som riskerar att försätta dem i ett långvarigt utnyttjande i prostitution.

– Att utreda den här typen av brott är resurskrävande och det är viktigt att polisen har ett nära samarbete med socialtjänsten för att barnen ska få stöd direkt för att vilja samarbeta i utredningen.

– Vi kommer att  fortsätta satsa på att utreda sexuella övergrepp som sker mot barn på nätet det är ett oerhört viktigt arbete, säger Carin Götblad.

 

 

Till toppen