Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisen håller koll på trafiken under Power Big Meet

Världens största utomhusträff för amerikanska bilar pågår just nu i Lidköping. För polisen är det en omfattande kommendering för att upprätthålla ordning och trafiksäkerhet. Målsättningen är att skapa en bra upplevelse för alla.

– Vi tittar på allt och besiktigar fordonen på plats. Ibland vill de ordna till bilarna för tillställningen. Det kan vara extrautrustning, som lampor. Andra har inte nummerplåtarna på, eftersom det inte ser snyggt ut. Ofta går det att åtgärda på plats och så kan de köra vidare, säger bilinspektör Ronny Josefsson

Den ena bilen efter den andra rullar in på Ågårdens rastplats längs riksväg 44 för inspektion. Familjebilar av nyare datum blandas med ekipage från 50- och 60-talets glansdagar i den amerikanska bilindustrin. En del av bilarna är blankpolerade i både lack och krom. Andra håller en mer rödbrun nyans.

– De flesta är entusiaster och har fina bilar, säger Håkan Klingborg, avdelningschef för trafikpolisen under kommenderingen.

Säker cruising

Varje dag är det cruising genom Lidköping. Ett pärlband av bilar av olika mått och modeller glider fram över stadens gator. Säkerheten är ett viktigt fokus i trafikpolisens arbete. Ytterst handlar det om att skapa förutsättningar för ett trevligt arrangemang och att ingen ska skada sig.

Goda relationer

Mycket av förarbetet till Power Big Meet har handlat om att skapa ett tryggt och säkert evenemang i dialog med arrangörerna. På en vägsträcka nere i hamnområdet går två bilar på dov tomgång. Flera hundra hästar under huvarna väntar på att sparka loss. Ett streetrace ska gå av stapeln senare under dagen. Bilarna har ställt upp för tv-kamerorna och ska köra en förhandsvisning. Håkan Klingborg inspekterar banan en sista gång innan starten, avspärrningar, brandposter och andra punkter ur regelverket.

– Det finns ett gediget regelverk. Men det är inga svåra saker. Vi jobbar mycket förebyggande. Det är viktigt att skapa goda relationer. Då kan vi också få bort mycket av den olagliga racingen, säger han.

Bra samverkan

Över 20 000 fordon från 40 olika länder gästar dessa dagar Hova flygfält och Power Big Meet. En träff för bilentusiaster som under helgen kommer sätta sin prägel på hela Lidköping. Polisen har samverkat med en rad aktörer för att få till ett bra arrangemang.

– Den stora utmaningen är att detta sker över en stor yta. Men vi vill att det ska flyta på bra för alla. Vi har haft en god samverkan med kommunen, arrangörer och andra blåljusinstanser. Det är nu det börjar och jag tycker det känns bra, säger kommenderingschef Helena Trolläng.

Till toppen