Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Preliminär summering av Emmabodafestivalen

De senaste årens indikationer på att det förekommer omfattande narkotikahantering under festivalveckan i Emmaboda har besannats genom den polisinsats som avslutades på söndagen.

Polisregion Syd har bedömt årets Emmabodafestival som en särskild händelse. En polisstyrka har funnits på plats under veckan för riktade polisiära insatser för att få en heltäckande bild av evenemanget. Polismyndighetens rättsavdelning (RA) har besökt festivalen och gjort en genomgång och utvärdering av det tillstånd som finns.

-  Vårt arbete har vilat på flera ben, trygghetsskapande genom hög polisnärvaro och synlighet, riktade arbetsinsatser mot den utbredda narkotikaproblematiken och noggrann dokumentation för lagföringens skull, säger kommenderingschef Mats Berggren. Bara det höga antalet anmälda narkotikarelaterade brott leder till eftertanke, säger Mats Berggren.

Anmälningsstatistiken talar sitt egna språk liksom det som våra medarbetare i poliskommenderingen faktiskt har sett under festivalveckan. Den sammantagna bilden är att narkotika spelar en viktig roll med en hantering av olika preparat som ibland sker helt öppet.

- Vi ser hur det påverkar unga människor att befinna sig i den här miljön och funderar på vad vi kan göra tillsammans med våra samverkansaktörer. Vi har redan nu uppmärksammat flera saker där det måste till en förändring om det ska finnas förutsättningar för en festival nästa år, säger Malena Grann, biträdande kommenderingschef under festivalveckan.

Polisen har under veckan mött många positiva reaktioner från unga kvinnor som uttryckt sin uppskattning över att polisens närvaro skapar trygghet men också kunnat följa olika sociala medier där många inte varit lika positiva över polisnärvaron. På flera sociala medier har man kunnat läsa att flera personer avhållit sig från att besöka festivalen på grund av risken att upptäckas med droger.

Polisens Kontaktcenter (PKC) har varit på plats för anmälningsupptagning direkt på plats liksom polisvolontärer under en av kvällarna. Poliskommenderingen kommer att utvärderas inom polisregion Syd, men också tillsammans med arrangören och andra aktörer för att tänka framåt.

Summering av antalet anmälda brott under Emmabodafestivalen 2017

Brottsrubricering Brottskod Antal anmälda brott
Fullbordad våldtäkt inkl. grov (1 §), mot flicka 15-17 år, utomhus 0688 4
Stöld, snatteri utan inbrott 0880 5
Ringa bedrägeri (plankning) (inkl 3 felkodade Egenmäktigt 0875) 0906 17
Skadegörelse, annan 1203 2
Drog-RF 3070 3
Vapenlagen, annat brott mot vapenlagstiftningen 4010 1
Knivlagen 4023 3
Narkotika överlåtelse 5005 10
Narkotika innehav 5010 121
Narkotika bruk 5011 258
Sexuellt ofredande mot kvinna 18 år eller äldre 9605 11
Stöld snatteri utan inbrott 9817 13
Hot mot tjänsteman (ordningsvakt) 1705 2
Brott mot ordningslagen (bengalbränning) 4013 3
Misshandel (Utomhus, mot man 18 år eller äldre) 0357 10
Till toppen