Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Se upp med oseriösa avtal

Polisen utreder ärenden där oseriösa hantverkare misstänks ha lurat främst äldre och funktionsnedsatta. De har varit påstridiga och krävt kontant betalning. Även en flyttfirma misstänks för bedrägerier och upplevs i vissa fall ha agerat hotfullt.

Polisen vill uppmärksamma privatpersoner på att vara noggranna i valet av hantverkare och flyttfirmor och inte skriva på avtal som känns oseriösa.

I polisområde Fyrbodal har det bland annat förekommit att oseriösa takläggare erbjudit sig att renovera eller tvätta tak. Tre män häktades under fredagen av Uddevalla tingsrätt, samtliga misstänkta för bedrägeri och bedrägeriförsök och en av dem även för olaga hot och grov stöld. De misstänks ha riktat sig särskilt mot äldre och funktionsnedsatta personer som har känt sig tvingade att skriva under ett kontrakt och betala stora summor kontant på plats. Hantverkarna har varit påstridiga och situationen har snabbt blivit otrevlig och hotfull.

– Vi bedömer att de inte har haft för avsikt att fullfölja arbetet, och att de inte heller har förmåga eller verktyg för att göra det. De försvinner när de fått betalt, säger Angelica Molldén, brottssamordnare i Fyrbodal.

Misstänkta bedrägerier utreds också i polisområde Älvsborg. Här handlar det bland annat om en flyttfirma.

– De utför flytt eller delar av flytt och under resans gång ändras förutsättningar och pris. De vill ha mer pengar och håller inne med flyttgods, det blir nästan som en utpressningssituation. Det har också förekommit att flyttgods hanterats ovarsamt, skadats eller försvunnit, säger Christian Valkama, gruppchef för bedrägerisektionen i region Väst.

Han uppmanar allmänheten att göra efterforskningar innan man tecknar avtal:

– Lägg tid på att hitta ett seriöst företag. Seriösa företag kräver inte kontant betalning på plats. Be om deras organisationsnummer och kontrollera företaget mot olika myndigheter. Mycket kan man göra själv genom att söka på internet.

Läs mer om hur du kan skydda dig mot oseriösa hantverkare.

Till toppen