Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Stockholmspolisens åtgärder mot grova brott ger effekt

2017 startade med en kraftig ökning av dödligt våld kopplat till gängkonflikter i Stockholmsområdet. Den särskilda satsning som polisregion Stockholm beslutade om i mars har dock börjat ge viss effekt.

Region Stockholm har sedan början av året vidtagit ett flertal olika åtgärder för att komma till rätta med den ökning av dödligt våld som eskalerade vid årsskiftet.

– Det är ett utmanande läge, men vi har jobbat hårt och målmedvetet. Vi arbetar med ett hundratal utredningar om mord och mordförsök och vi hanterar drygt 450 övriga grova brott i regionen. Över 150 personer sitter inlåsta, varav ett femtontal kan kopplas till gängkonflikter. Vi har inga domar ännu, men prognosen ser god ut, säger polismästare Jan Evensson, kommenderingschef för region Stockholms särskilda satsning mot grova bott.
 
Under första halvåret 2017 har närmare 60 brott med skjutvapen inträffat som orsakat nio döda och 15 skadade. Under perioden har cirka 300 vapen beslagtagits.

– Konflikterna handlar ofta om personliga kränkningar, men det kan också handla om affärsuppgörelser, och inte sällan förekommer pengar, vapen och narkotika i konflikterna. Vi ser en tendens att brotten blir grövre och grövre. Tidigare hade vi mer fall av misshandel och hot, nu ser vi i stället mord och mordförsök, säger biträdande regionpolischef Pia Sjunnegård Dahlbom.

Region Stockholm har vidtagit ett flertal åtgärder och det har gett viss avkylande effekt.

– Genom att flytta våra resurser, se till att personer blir häktade och försvinner från gatan samt ta en stor mängd vapen och narkotika i beslag, är vår bedömning att vi förhindrar en hel del av de grova våldsbrotten, säger Jan Evensson.

Polisens avhopparverksamhet är en viktig faktor i sammanhanget. Verksamheten syftar till att få fler att lämna kriminalitet och hjälpa unga män, som det oftast handlar om, att hitta en annan riktning. För att lyckas med det arbetet behöver polisen hjälp av anhöriga och vänner. Det kan vara en mor, syster, moster eller farmor som engagerar sig, kvinnorna är ofta viktiga i det här sammanhanget.

– Lyckas man få en person att lämna sitt kriminella liv är det en vinst både för den personen och för samhället, säger Pia Sjunnegård Dahlbom.

För mediefrågor – kontakta Stockholmspolisens mediecenter, telefon 010-564 05 55.

Fakta/Brott där skjutvapen har använts
Första halvåret 2017: 59 skjutningar, nio döda och 15 skadade.
Första halvåret 2016: 53 skjutningar, fem döda och 17 skadade.
Första halvåret 2015: 59 skjutningar, fyra döda och 28 skadade.
Första halvåret 2014: 42 skjutningar, fyra döda och åtta skadade.

Till toppen