Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Åtal väcks för grova jaktbrott

Polisen har under ett år utrett grova jaktbrott i Norrbotten. I dag väcks åtal och fem män misstänks för flera olika brott.

Brotten har begåtts mellan 2012 och 2016. Sammanlagt handlar det om illegal jakt på nio rovdjur som järv, lodjur och björn.

Utredningen innehåller stora mängder material och har krävt stora resurser hos polisen. Olle Andersson, chef över gruppen för utredning av grova brott Västerbotten, och hans kollegor har arbetat med utredningen inom polisregion Nord.

– Det här är en av de största jaktbrottsutredningarna som gjorts i Sverige i modern tid, säger han.

Samarbete har krävts mellan flera olika avdelningar inom polisen, regionalt och nationellt, men också med andra myndigheter som bistått med sakkunskap.

Förutom att några av männen misstänks för grova jaktbrott så misstänks männen även för vapenbrott. En stor mängd illegala jaktvapen, illegala pistoler, ljuddämpare och stora mängder ammunition finns bland beslagen. En av männen misstänks också för artskyddsbrott.

Miljöåklagare Åse Schoultz har lett utredningen och öser beröm över polisens utredningsarbete.

– Den här typen av brott är bland de mest svårutredda. Men det går! De här utredarna är ett föredöme, otroligt duktiga, säger hon.

I samband med detta åtal vill polisen passa på och påminna allmänheten om att tips gällande jaktbrott tacksamt tas emot. Om man misstänker att ett brott begåtts, ring polisens kontaktcenter på telefonnummer på 114 14. Vid pågående brott, ring 112.

Förundersökningsprotokoll

Media kan hämta en kopia på förundersökningsprotokollet i receptionen på Umeå polisstation, Ridvägen 10.

Vid uthämtning i receptionen måste kölapp tas. Välj ärende Övrigt.

Vill man få förundersökningsprotokollet skickat via post skickas begäran via registrator.nord@polisen.se enligt ordinarie rutiner.

Presskontakter

Olle Andersson
Chef, gruppen för utredning av grova brott
PO Västerbotten
Telefon: 114 14

Åse Schoultz
Miljöåklagare
Telefon: 010-562 64 62

Till toppen