Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Återkommande metoder för stöld och bedrägeri

Polisen har under förra veckan tagit emot anmälningar om bedrägerier och stölder där metoderna har varit liknande vid flera tillfällen.

Dels inträffade ett växlingsbedrägeri i Gränna den 13/6 vid 10-tiden. Ett liknande brott inträffade i Motala samma dag vid 11-tiden, och det finns fler exempel i regionen under våren.

Vanligtvis är det en man och en kvinna som går in i en butik eller ett café eller någon annan verksamhet som har en kassaapparat. De räcker fram en tusenlapp och vill få den växlad till euro, alternativt köper något litet och får flera sedlar i växel. Därefter ångrar sig paret och vill ha tillbaka sin tusenlapp. Men när de ska ge tillbaka pengarna som de just fått av personalen så ”försvinner” en del av sedlarna. Detta upptäcks först efter att paret har lämnat platsen.

Det finns inget gemensamt signalement att uppge på misstänkta personer och det lär vara flera som har genomfört bedrägerierna. Polisen vill varna personer som hamnar i en situation med mycket växelpengar att vara uppmärksamma.

Uppmanar till vaksamhet

En annan återkommande metod handlar om stöld. Gärningsmannen närmar sig en person som har en mobiltelefon eller annat värdeföremål framför sig vid ett bord på ett café, eller vid en disk eller ett skrivbord på en arbetsplats eller liknande, där allmänheten har tillträde.

Gärningsmannen lägger sedan fram en karta, lapp eller papper på bordet så att mobiltelefonen döljs, samtidigt som han frågar om en vägbeskrivning eller liknande. När han har fått svar och tagit tillbaka kartan så är mobiltelefonen borta, och den drabbade upptäcker det för sent för att stoppa tjuven.

Denna typ av brott inträffade i Jönköping den 14/6 vid 13.30-tiden och i Linköping samma dag vid 16.45.

Polisen vill uppmana till vaksamhet om man hamnar i liknande situationer.

Den som har blivit utsatt för brott bör ringa polisen och göra en anmälan på 114 14, eller på www.polisen.se.  Om brottet precis har inträffat ska man ringa 112.

Till toppen