Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Bättre fantombilder med ny dna-teknik

Ett hårstrå eller en droppe blod från en brottsplats. Det kan vara allt som krävs för att få fram en fantombild av en okänd gärningsman. Nu ska dna-tekniken utvecklas.

Redan idag kan laboratorier runt om i världen ta fram information om ögonfärg och hårfärg från dna. Nu startar ett forskningsprojekt där forensiska dna-forskare, genetiker, statistiker och samhällsvetare från åtta europeiska länder ska vidareutveckla tekniken. Från Sverige deltar nationellt forensiskt centrum, NFC.
 
– Samarbetet ligger helt i linje med NFC:s strategiska plan att vidareutveckla dna-området genom att använda mer av den information som dna innehåller. Genom projektet får vi också möjlighet att knyta nya internationella kontakter i ett nytt viktigt sammanhang och därmed utöka våra nätverk i Europa, säger Lena Klasén, avdelningschef vid NFC.

Effektivare brottsutredningar

Målet med forskningsprojektet är att utveckla nya metoder och verktyg för att få fram en persons utseende, ålder och ursprung från dna-spår som inhämtats från brottsplatser. Informationen kan sedan användas för att skapa fantombilder av okända gärningsmän och på så sätt begränsa antalet misstänkta i en brottsutredning.

– Dessa fantombilder blir ytterligare ett verktyg i polisens utredningsarbete och kan bidra till att polisen snabbare och effektivare hittar okända förövare, säger Johannes Hedman, dna-specialist vid NFC.

– Målet är att övervinna de största begränsningarna inom nuvarande forensisk dna-analys genom att utöka användningen av dna-spår som spaningsinformation.

När metoderna har utvecklats ska de införas vid kriminaltekniska laboratorium i sex länder, bland annat i Sverige.

Forskningsprojektet Visage

  • Visage står för Visible Attributes Through Genomic
  • Finansieras av EU Horizon 2020
  • Sverige, Nederländerna, Polen, Spanien, Österrike, Tyskland, Storbritannien och Frankrike deltar i projektet


 

Till toppen