Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Botkyrkapoliser på studieresa

Hur jobbar andra poliser i tungt kriminell miljö? Några Botkyrkapoliser gav sig ut på miniturné för att finna svar. "Vi fick uppslag som vi nu använder i vår vardag", säger Roger Kämpe vid polisen i Botkyrka.

Botkyrka är ett av Sveriges särskilt prioriterade områden.
 
– Vi ville hämta inspiration från andra områden med samma problematik, säger initiativtagaren till resan och operativt verksamhetsansvarig i Botkyrka, Roger Kämpe.

Tillsammans med åtta kollegor besökte han därför Rinkeby, Göteborg, Malmö och Växjö tidigare i vår.

– Vi valde att träffa poliser i yttre tjänst – inga höga chefer. Mycket hade vi gemensamma uppfattningar om, som vikten av att vara offensiv. Passiv polis fungerar mycket illa i dessa utsatta områden där vi måste vara en tydlig garant för säkerhet.

Imponerades av samverkansarbete i Växjö
Botkyrkapolisen tog intryck av arbetsmetoder som de nu själva börjat använda. I Växjö imponerades de av hur polisen på ett organiserat sätt samarbetar med hela kommunen.

– Där finns nästan hela samhället representerat i regelbundna möten. Såväl den externa som interna kommunikationen blir effektivare. Extra viktigt är att många olika samhällsaktörer kan ha ett gemensamt förhållningssätt när till exempel social oro ska hanteras.

”Bekvämt men inte effektivt”
Botkyrkapolisen tyckte även att de hade insikter att dela med sig av.

– Flera polisområden har kompromissat genom att dela upp ingripandepoliser och poliser som arbetar brottsförebyggande. Tanken med den nya organisationen var ju tvärtom, att jobba mer integrerat. Vi i Botkyrka jobbar effektivare genom att samma personal kombinerar brottsförebyggande och ingripandeverksamhet.

Framöver hoppas Roger Kämpe att samarbete i form av möten och besök mellan lokalpoliser i landet kan ske mer organiserat.

– I dag saknas det ett gemensamt forum för poliser i den yttre verksamheten som verkar i särskilt prioriterade områden. Vi har en liknande problematik och det finns mycket att vinna på samarbete, såväl vad gäller arbetsmetoder som känslan av gemenskap mellan kollegor.

Till toppen