Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Brottsförebyggande insats på rastplatserna

Under några veckor har polisen i Halland haft extra kontroll på rastplatserna längs E6. Civila patruller har uppehållit sig på rastplatserna nattetid för att skapa en bild av vilka som rör sig där. Allt för att förebygga de olika brott som sker där.

Polisen kommer under sommaren att besöka rastplatserna sena kvällar och nätter för att informera husbilsägare om hur de kan skydda sig mot brott. Foto: Lars Hedelin.

Det är känt sedan tidigare att många kriminella använder E6 som transportled. Därför arbetar polisen aktivt med trafiken på E6 och på vägarna in i landet. Boris Iseborn har haft ansvar för de senaste veckornas kontroller.
– Vi vet att många kriminella färdas på de större vägarna och under den här insatsen kunde vi se att de även uppehåller sig på våra rastplatser, säger han.

De brott som sker på rastplatserna är bland annat kapellskärningar och dieselstölder. Under sommarmånaderna är det stölderna från och inbrotten i husbilar som sticker ut.
– Under förra året anmäldes 60 inbrott och stölder från husbilar i Halland. De flesta, 49 st, var från utlandsregistrerade fordon, säger han.

Svåra att upptäcka

Brotten sker oftast på natten när ägarna sover. Tjuvarna väljer ut husbilar på rastplatserna och arbetar tyst när de bryter upp dörrarna. Ofta upptäcks inte brotten förrän på morgonen. Det som stjäls är ofta kontanter, kameror, pass och andra värdehandlingar som förvaras i bilens förarhytt.
– Vi gjorde flera ingripanden och observationer av fordon under de här veckorna. Det vi fått in fungerar som underlag och blir en del i det brottförebyggande arbetet på Hallands rastplatser, säger Boris Iseborn.

Tryggare rastplatser

I ett samarbete mellan polisen och Trafikverket har 19 rastplatser längs E6 från Snapparp i Laholm till norska gränsen setts över när det gäller till exempel belysning och växtlighet. Även förebyggande skyltar har tagits fram och satts upp av Trafikverket.
– Det gemensamma målet för oss och Trafikverket är att det ska vara tryggt för alla att stanna på en rastplats. Polisen kommer under sommaren att besöka rastplatserna sena kvällar och nätter för att kontrollera de fordon som ofta uppehåller sig där.

– Vi ska även informera husbilsägarna om risken för stölder och hur de kan skydda sig – både muntligt och genom att dela ut en broschyr som tagits fram på flera språk i samarbete med Trafikverket, säger Boris Iseborn.

Tre tips från polisen för en säkrare husbilssemester

  • Välj hellre campingplatser för övernattning i stället för rastplatser.
  • Lägg inte värdesaker i framsätet eller på instrumentbrädan. Förvara dem hellre där ni sover.
  • Parkera alltid på väl synliga och helst upplysta platser.

Gemensam satsning ska ge tryggare rastplatser.

Till toppen