Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Fem års fängelse för grov våldtäkt mot barn

”Det kan aldrig finnas samtycke mellan en vuxen och ett barn.”

Den nu 28-årige mannen kom i kontakt med flickan, som då var 13 år gammal, via en chattsajt vid årsskiftet 2015-16. Han fick flickan att skicka bilder och filmer till honom, där hon var lättklädd eller naken, och försåg henne också med sexleksaker som hon sedan använde framför honom via chatten.

Under sportlovet i februari 2016 stämde mannen träff med flickan vid sin arbetsplats, där han utsatte henne för en våldtäkt i ett källarutrymme.

Flickan berättade senare om händelserna för sin mamma, och en polisanmälan gjordes i slutet av augusti 2016. Mannens identitet var då okänd och när flickan åter stämde träff med mannen, den 6 september, fanns polis på plats för att gripa honom.

- Han har utgett sig för att vara någon annan och aldrig visat sitt ansikte i chattkonversationerna, säger Mikaela Brandin vid sektionen för utredning av brott i nära relation i Malmö, som utrett ärendet.

Ett gediget utredningsarbete sattes igång när mannen greps. Bland annat tog polisen mannens mobiltelefon och surfplatta i beslag och chatthistorik begärdes ut från sajten.

Trots att mannen hävdar att han inte känt till flickans ålder, utan trott att hon var äldre, skriver tingsrätten i domen att mannen haft skälig anledning att anta att flickan var under 15 år och dömer honom till fem års fängelse för grov våldtäkt mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt övergrepp mot barn, sexuellt ofredande och barnpornografibrott.

- Han har sagt att det fanns ett samtycke. Det kan aldrig finnas samtycke mellan en vuxen och ett barn och i domen framgår det tydligt att det är den vuxnes ansvar, säger Mikaela Brandin som är nöjd med domen:

- Det känns som att man har förändrat synen på den här typen av brott och det känns väldigt bra.

Till toppen