Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Kidnappad svensk i Mali är frigiven

Polisens Nationella operativa avdelning, Noa, har hanterat ärendet med svensken Johan Gustafsson som kidnappades i Mali år 2011.

Inom svensk polis har Noa ansvaret för kidnappningar utomlands med kopplingar till Sverige,

 Det här är en stor framgång och vi gläds med Johan Gustafsson och hans familj att han nu är hemma i Sverige. Vi har tillsammans med flera andra aktörer jobbat intensivt under många år med detta, säger Anders Wretling, tf. chef för utredningsenheten vid Nationella operativa avdelningen.

Ett flertal medarbetare med olika specialistkompetenser har arbetat i en särskild organisation med ärendet sedan kidnappningen blev känd.

 Jag vill tacka alla inblandade för ett professionellt arbete med högt säkerhetstänk under detta långa och komplexa arbete. Det har naturligtvis varit en extremt svår tid för familjen.

Polisen jobbar underrättelsebaserat med ärendet, men har ingen pågående förundersökning. Polisen kommer inte att ge några ytterligare kommentarer eller information om ärendet.

Av säkerhetsskäl berättar vi aldrig om vårt operativa arbete i den här typen av ärenden. Det skulle försvåra vår operativa förmåga och riskera säkerheten för andra personer i liknade situationer, säger Anders Wretling.

Till toppen