Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Nio särskilt utsatta områden i polisregion Väst

Nio områden i polisregion Väst klassas som särskilt utsatta av polisens nationella operativa avdelning, NOA. En treårig handlingsplan upprättas nu i varje område för att motverka att problemen förvärras.

Polisen kommer att prioritera samtliga särskilt utsatta områden i polisregion Väst. Det innebär en förstärkning av resurser för att kunna vända utvecklingen.
– På kort sikt handlar det om att disponera de befintliga resurserna där de behövs bäst. Långsiktigt behöver vi bli fler polisanställda i regionen, säger regionpolischef Klas Friberg.
I region Väst har flera riktade insatser hittills gjorts i områdena som gett positivt resultat.
– Vi har gjort stora narkotikabeslag och tagit bort många vapen från gatan. Och vi märker att de boende har en större benägenhet att höra av sig till oss och vittna, vilket ju är avgörande i vissa brottsutredningar, säger Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås.

Polisen arbetar långsiktigt och uthålligt i samverkan med kommunerna utifrån en gemensam lokal lägesbild. I alla kommuner finns nu kommunpoliser, vars främsta uppgift är att driva arbetet med denna lokala samverkan.

Tillsammans med andra myndigheter och medborgare fortsätter också polisen att arbeta långsiktigt och fokuserat för att minska brottsligheten och öka tryggheten för alla invånare. Kontinuerliga medborgardialoger och medborgarlöften baserade på invånarnas synpunkter genomförs i hela regionen.

– Polisen kan inte själva vända utvecklingen – hela samhället måste hjälpas åt. Vi behöver fortsätta att utveckla samverkan med kommuner och andra myndigheter och involvera civilsamhället ännu mer, säger Dan Windt, lokalpolisområdeschef i lokalpolisområde syd.

Nationell nyhetsartikel om rapporten

Fakta: Särskilt utsatta områden i polisregion Väst

Bergsjön, Göteborg
Biskopsgården, Göteborg
Gårdsten, Göteborg
Hammarkullen, Göteborg
Hjällbo, Göteborg
Lövgärdet, Göteborg
Tynnered/Grevgården/Opaltorget/Västra Frölunda (NY)
Hässleholmen/Hulta, Borås (NY)
Norrby, Borås (NY)

Dagens rapport Utsatta områden – social ordning, kriminell struktur och utmaningar för polisen är en fördjupning av den förra rapporten ”Utsatta områden – sociala risker, kollektiv förmåga och oönskade händelser”, som publicerades i december 2015.

 

 

 

Till toppen