Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisens behov för ökad insatsförmåga

Fler poliser krävs för att ge polisen en tillräcklig insatsförmåga i hela landet mot till exempel terrorangrepp eller andra grova brott.

Bedömningen av Polismyndighetens insatsförmåga görs i en redovisning som igår överlämnades till regeringen. Uppdraget till polisen var att bedöma vad som krävs för att säkerställa korta responstider för insatser och att agera på två platser samtidigt under en längre tidsperiod.

− Polisen har idag en god grundförmåga. För att klara insatsförmågan lokalt, regionalt och nationellt behöver polisen samtidigt ha en större numerär. Det gäller inte minst för att kunna hantera händelser på två platser samtidigt, säger Jonas Hysing, chef för polisens nationella taktiska råd.

Utöver det ser polisen också ett behov av att öka möjligheterna till kontinuerlig vidareutbildning och övning genom moderna utbildning- och övningsanläggningar. I dagsläget saknar Polismyndigheten en sådan anläggning.

I redovisningen pekar också polisen på behovet av att reglera hur Polismyndigheten kan få stöd av Kustbevakningen vid polisinsatser till sjöss, på liknande sätt som regeringen föreslår att reglera Försvarsmaktens stöd till polisen med helikoptertransporter.

För närvarande bereder Polismyndigheten ett mer detaljerat förslag om hur den sammantagna förmågan att motverka och hantera terrorism kan förstärkas.

Läs mer: Redovisning av regeringsuppdraget Säkerställa insatsförmågan

Till toppen