Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Så arbetar polisen på Bråvalla-festivalen

En temporär polisstation är öppen dygnet runt på Bråvalla och ett stort antal poliser arbetar trygghetsskapande, brottsförebyggande och utredande. I år finns även poliser med förstärkningsvapen.

Medan Bråvalla-festivalen pågår i Norrköping så finns en polisstation på plats som är bemannad dygnet runt. Ett stort antal poliser finns också på plats för att i första hand arbeta trygghetsskapande och brottsförebyggande.

– Vi har även utredare på plats dygnet runt eftersom vi vet att utredningar på Bråvalla behöver ske omgående, för när festivalen slutar på söndag så plockas samtidigt eventuella brottsplatser bort, säger Johan Martinsson, en av polisinsatscheferna vid Bråvalla-festivalen.

Nytt för i år är att detektorer för bland annat metall ska användas vid ingångarna samt att det kommer finnas poliser med förstärkningsvapen.

– Det finns i dagsläget ingen direkt hotbild mot Bråvalla-festivalen men med tanke på omvärldsbilden så håller vi beredskap även för värsta tänkbara scenario, förklarar Johan.  Vårt arbete fokuserar främst på brottslighet såsom stöld, misshandel och ofredanden.

Allmän sammankomst är en demokratisk rättighet
Bråvallafestivalen är att anses som en allmän sammankomst enligt ordningslagen.

– Att människor kan samlas på en festival som Bråvalla utgör ett av de viktigaste värdena i vår demokrati och att värna detta arrangemang är därmed ett av polisens viktigaste uppdrag, säger Johan.

Polisens uppgift är ordningshållning och trygghetsskapande åtgärder samt att förebygga, förhindra och utreda brott. Det övergripande målet för den polisiära insatsen är att festivalen ska upplevas som trygg för publik, artister, anordnare, massmedia och tredje man.

Det trygghetsskapande arbetet genomförs i nära samverkan med anordnare och övriga samverkansaktörer som till exempel räddningstjänst, sjukvård, ordningsvakter, frivilligorganisationer och näringsidkare.

Se filmklipp med Niclas Hyttbro, också polisinsatschef på Bråvalla-festivalen, på Norrköpingpolisens facebooksida

Polisen twittrar från Bråvalla som @polisenbravalla.

Till toppen