Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Sammanfattning polisens arbete på festivalen Summerburst

Polisens arbete i anslutning till festivalen Summerburst den 9-10 juni 2017 samt preliminära siffror för gjorda anmälningar.

Fredag den 9 och lördag 10 juni genomfördes festivalen Summerburst på Gärdet i Stockholm. Totalt gjordes 66 anmälningar som antas ha kopplingar till festivalen, registrerade i anmälningssystemet vid Polismyndigheten i region Stockholm.

Evenemanget genomfördes med hög säkerhet. Med undantag för sexualbrotten, har festivaldagarna haft få våldsbrott och polisen har arbetat för att ha en hög säkerhet mot terrorbrott.

Arrangören har tagit ett stort ansvar för evenemanget.

Arrangörens säkerhetsorganisation har avvisat ett större antal personer från området huvudsakligen beroende på ordningsstörande beteende eller på grund av berusning.

Polisen förverkade stora mängder alkohol från personer på väg till evenemanget, vilket vi anser haft en förebyggande effekt.

Nedanstående siffror för antalet anmälningar är preliminära:

  • 1 anmälan avseende våldtäkt
  • 4 anmälningar avseende sexuellt ofredande
  • 1 anmälan avseende ofredande
  • 2 anmälningar gällande misshandel
  • 47 anmälningar avseende stöld
  • 16 anmälningar avseende brott mot narkotikalagstiftningen (innehav och bruk)
  • 3 anmälningar övriga brott (alla på lördagen)

Utöver ovanstående anmälningar greps 4 personer: 1 person misstänkt för våldtäkt, 1 person misstänkt för sexuellt ofredande, 1 person misstänkt för ofredande, 1 person misstänkt för våldsamt motstånd.

Polisen avvisade/avlägsnade 24 personer med stöd av Polislagen 13 §. Utöver det har arrangörens säkerhetsorganisation avvisat hundratals personer, då dessa var ordningsstörande eller alltför berusade för att vistas på den offentliga tillställningen eller inom serveringsområdena.

65 personer omhändertogs med stöd av Lagen om berusade personer, LOB.

Polisen förverkade uppskattningsvis:

  • 1 000 liter öl, cider och alkoläsk (2 960 burkar och flaskor)
  • 50 liter vin och starksprit

Mediafrågor kring festivalen Summerburst hänvisas till telefon 010-564 05 55.

Fakta

De siffror som publiceras under festivaldagarna är högst preliminära. Det kommer in anmälningar på olika sätt till polisen och anmälningar tas emot samt kan komma att registreras i efterhand. Det är först en tid efter att festivalerna är avslutade som vi kan ha en klarare bild av hur många brott som egentligen har anmälts.

De anmälningar som publiceras på polisens hemsida är enbart de anmälningar som registrerats i polisens anmälningssystem.

Till toppen