Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Tack till dig för ditt modiga och goda ingripande

Fyra personer mottog medalj av Malmös polismästare för sitt modiga ingripande vid två händelser i Malmö tidigare i år.

Tack, säger polisområde Malmö och Malmös polismästare Stefan Sintéus vid en bjudning för rådigt ingripande till fyra personer som ansträngt sig till det yttersta vid två händelser i Malmö.

Fredagen den 9 juni uppmärksammade polisområde Malmö och Malmös polismästare Stefan Sintéus fyra personer som på olika sätt bidragit till Malmös trygghet genom sina goda och mycket modiga ingripanden vid två olika händelser som skett i Malmö.

Brand i Västra Klagstorp
Den ena händelsen rör ett ärende om en dödsbrand i Västra Klagstorp den 13 april i år, där en villa totalförstörs i branden. Tack vare tre modiga personer som ingriper, Magnus Qvarfordt, Nathalie Holmström och Brian O’Driscoll räddas en man ur lågorna från den övertända villan.

Det är Magnus som är först på plats. Han upptäcker branden när han passerade förbi villan i sin bil. Han stannar och springer mot huset samtidigt som hans fru larmar 112.

Strax därefter anländer Brian, också han upptäcker branden från sin bil när han passerar utanför. Han stannar och springer mot villan där Magnus redan är på plats. Tillsammans tar de sig in i villan och finner en man inne i huset som de hjälper ut.

I samma skede upptäcker Natalie som jobbar i kyrkan i närheten att det brinner i villan. Hon larmar 112 och beger sig sedan springandes mot branden. Hon kommer precis fram när Magnus och Brian kommer ut med mannen.

Det första mannen som just räddats berättar är att det finns en kvinna kvar inne i villan. Då brinner hela taket och lågorna slår ut genom fönstren på ovanvåningen.

När de tre får veta, går de tillsammans in i den brinnande villan för att lokalisera kvinnan. De hittar henne efter en stund och tillsammans kämpar de för att dra ut henne men branden tilltar. Efter ett tag tvingas de inse att de inte kan stanna kvar inne i det brinnande infernot utan måste lämna platsen utan att få med sig kvinnan, som mycket tragiskt omkommer i branden.

Vad tänkte ni när ni begav er in i den övertända villan?

- Jag tänkte inte alls, det var ren instinkt som fick mig att gå in, berättar Brian.

-  För mig var det självklart även om jag efteråt såklart funderat över riskerna vi utsatte oss för, berättar Magnus.

-  Det var lika självklart för mig, det känns bra att ha agerat så som jag gjorde, berättar Natalie. 

- Ingripandet visar på förmåga att snabbt agera med risk för deras egen säkerhet. De insatser som de tre gjorde räddade förmodligen mannen till livet. Att de sedan även försökte rädda en andra person när de fick information om detta, visar på handlingskraft men också på ett högt säkerhetstänk då huset brann så pass att de fick avbryta räddningsförsöket, säger Stefan Sintéus.

 Utredare vid polisområde Malmö utreder just nu ärendet som är rubricerat som allmänfarlig vårdslöshet samt vållade till annans död.

Knivrån på Södra Förstadsgatan
Den andra händelsen rör ett ärende där en kvinna utsätts för ett rån på Södra Förstadsgatan natten till den 7 maj i år, där gärningsmannen hotar kvinnan med kniv för att få tag på hennes handväska. Tack vare ett modigt och snabbt ingripande av Jeff Jönsson kan gärningsmannen gripas.

Jeff är på väg hem från arbetet på cykel när han hör två kvinnor som skriker att någon tagit den ena kvinnans handväska. Jeff cyklar upp bredvid kvinnorna som vid tillfället följer efter gärningsmannen och frågar vad som hänt.

Han får då veta att den ena kvinnan blivit rånad, att gärningsmannen använt kniv som han skurit kvinnan med i handen samt fått tag på hennes handväska och sedan flytt med den från platsen.

Jeff bestämmer sig för att ta upp jakten på gärningsmannen som han relativt snabbt cyklar ikapp. Han envarsgriper gärningsmannen genom att trycka upp honom mot en husvägg. Samtidigt tappar gärningsmannen en kniv som Jeff snabbt sparkar undan. Jeff håller kvar gärningsmannen tills en polispatrull anländer till platsen och griper mannen.

Vad tänkte du när du bestämde dig för att ta upp jakten på gärningsmannen och visste du att han var beväpnad?

- Det gick så fort från det att jag blev medveten om vad som hänt tills jag kom ikapp gärningsmannen, så jag tänkte inte, det var ren instinkt. När jag tog upp jakten visste jag inte att han hade kniv på sig men jag såg det direkt när jag fick tag på honom, berättar Jeff.

Patrullen som först kom till platsen uttrycker att, ”Det är sällan man träffar människor som ingriper mot brott, när det väl händer blir man extra glad. Den insats som Jeff gjort både för målsägande, polisen och samhället bör särskilt uppmärksammas”.

- Ingripandet visar på ett högt moraltänk och att det våld som finns i Malmö inte accepteras. Med risk för att själv bli skadad gjordes en insats som fler borde fundera över. Givetvis måste alltid säkerhetsaspekten spela in och det måste ju bedömas från fall till fall. Tack för ett mycket rådigt ingripande, säger Stefan Sintéus.

Utredare hos polisområde Malmö utreder just nu ärendet som är rubricerat som rån.

Om rådigt ingripande

Varje år uppmärksammar polisområde Malmö medborgare som på något sätt ingriper i en svår situation för att förhindra ett brott eller aktivt medverkar till att en misstänkt gärningsman kan gripas. Detta uppmärksammar polisområde Malmö genom att bjuda in de aktuella personerna till polishuset och där Malmös polismästare tackar för insatsen samt för att de har bidragit i det viktiga arbetet med att öka tryggheten i Malmö.

Till toppen