Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Tillsammans för framtidens mål

Kimchi, lammfärsspett och pizza på menyn när projektet ”Tillsammans” höll avslutningsfest.

Det är torsdag eftermiddag och i matverkstaden Gro’ups lokaler är förberedelserna för avslutningsfesten för projektet ”Tillsammans” i full gång. Projektet har genomförts under vårterminen och är ett samarbete mellan polisen, Oxievångsskolan och Gro’up, ett företag som arbetar för att inspirera kring matkultur. En gång i veckan har områdespolisen varit med på hemkunskapslektionerna och vid fyra tillfällen har eleverna, tillsammans med polisen, varit på Gro’up där de fått arbeta i ett riktigt restaurangkök.

- Eleverna har vant sig vid att jag är där, oavsett om jag är i uniform eller inte, det är liksom inget konstigt. För mig handlar det om att möta eleverna på deras arena, där de känner sig bekväma, säger områdespolisen Josefin Spaniol som varit med i projektet.

Eleverna tycker inte heller att det har varit konstigt att laga mat med polisen.

- De har liksom passat in och det har inte känts obekvämt, man känner sig mer trygg med polisen, säger Anton Norgren och får medhåll av Linnea Nimander:

- Det har varit naturligt att lära känna dem på ett annat sätt, som bekanta.

Utöver vårens projekt har Josefin Spaniol arbetat tillsammans med Oxievångsskolan i flera år. Varje onsdagsförmiddag är hon där och äter tillsammans med eleverna, pratar och umgås, och bara finns närvarande.

- Vi har jättebra kontakt med eleverna och rektorn. Händer det något på skolan är vi bara ett samtal bort. Vi pratar mycket om hur våra val påverkar oss till exempel och det betyder mycket att vi har en upparbetad relation, säger Josefin Spaniol.

Projektet ”Tillsammans” är en del av Medborgarlöftet för stadsområde Söder där polisen, tillsammans med Malmö stad och olika aktörer inom förenings- och näringslivet arbetar för att öka tryggheten i området.

- För att komma närmare medborgarna, och i det här fallet ungdomarna, måste vi finnas i miljöer som vi normalt inte rör oss i och hitta en naturlig plats. Här kommer man varandra nära kring ett intressant ämne och helt plötsligt har man något gemensamt som man arbetar för, säger kommunpolis Zoran Markovic som är ansvarig för Medborgarlöftet och initiativtagare till projektet.

Edith Salminen är projektledare på Gro’up och har erfarenhet från USA av att implementera mat i undervisningen:

- Mat är så mycket mer än vad man äter. Mat berättar om kulturer, identitet och historia och enkla saker kan leda till djupare samtal. Vår målsättning är att maten fört dem samman och att det hänt saker i barnen omedvetet.

De fyra tillfällena på Gro’up har varit uppdelade i olika teman. Bland annat fick eleverna besök av en professionell kock som berättade om sitt arbete och om restaurangbranschen.

- Det har varit spännande att följa projektet och barnens utveckling. De har fått arbeta tillsammans för att uppnå resultat och skapat en relation med polisen, men också fått träffa människor från näringslivet och lära sig hur en restaurang fungerar, säger Jenny Nyberg, rektor på Oxievångsskolan.

Nästa år kommer en ny klass att delta i projektet och det finns också planer på att utöka samarbetet med fler skolor i stadsområde Söder. För matlust har det väckt hos eleverna på Oxievångsskolan:

- Det har varit roligt att prova nya koncept. Vi hade till exempel ett smaktest av vegetarisk mat och jag tyckte en av rätterna var så god att jag lagade den till middag när jag kom hem den dagen, säger Anton Norberg som gärna skulle vara med i projektet igen.


 

Till toppen