Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Åldringsbedragare dömda

En dag i slutet av januari greps två personer. Tack vare uppmärksamma trafikpoliser och strukturerat utredningsarbete har personerna nu dömts i Hudiksvalls tingsrätt.

I slutet av januari mötte polisen en bil i Ockelbo som fångade deras intresse. Stoppet var odramatiskt men de två personerna i bilen hade svårt att förklara vad de gjorde och vilka de var.

- Den ena pratade bara finska i det här läget. Båda uppfattades som påverkade av något och vi bestämde oss att de skulle få följa med, säger Ingvar Schön från Trafiksektionens vägbrottssenhet.

Problem att identifiera
Samtidigt som polisen stod med personerna längs vägkanten ropade Regionledningscentralen ut ett jobb i Ockelbo, där en äldre kvinna precis hade haft besök av två finsktalande män som uppgivit att de var avlägsna släktingar och behövde hjälp.

Problem med att identifiera en av männen kvarstod men tack vare uppmärksamma kollegor identifierades den okände som sedan en tid varit efterlyst för en mängd bedrägerier mot äldre. Allt började falla på plats.

Den finsktalande personen började nu tala svenska och ville erkänna, inte bara brottet i Ockelbo, utan fler med samma tillvägagångssätt. I en telefon som tillhörde de nu mera gripna personerna fanns den utsatta kvinnans telefonnummer bland senaste ringda samtalen. Efter förhör med personerna visade det sig att det var ytterligare 37 brott som skulle delges, bägge anhölls av jouråklagare.

- Ärendet har utretts i Hudiksvall som även har samordnat ärenden i landet gällande de två misstänkta, från Umeå i norr till Malmö i söder. Brotten som utretts är allt från bedrägerier till rån där målsäganden brutit armen, säger Ingvar Schön.  

Intresset för personerna öppnades för Gävleborgs del i början av december då ett åldringsbrott anmäldes i Söderhamn. En nu nybliven pensionär tog efter samråd med åklagare in alla aktuella ärenden i landet med dessa som misstänkta.

Samordning och utredning
Förundersökningsledare i fallet, Frida Holmberg, som arbetat med fallet sen det kom in i början av december 2016 fyller i.  

- Ett stort arbete startade, där mycket handlade om att samordna ärenden från övriga Sverige samt hämta in övervakningsfilmer, analysera telefoner etc. Kammaråklagare Christer Sammens tog över ärendet, och vi fick en av de misstänkta anhållen i sin frånvaro. Sedan var det bara att jobba vidare med det vi hade och hoppas att han så snabbt som möjligt skulle stoppas av patrull, vilket blev fallet den 17 januari i Ockelbo.

Utredarna i Hudiksvall hann arbeta med ärendet i en och en halv månad innan gripandet i Ockelbo. Detta är förklaringen till att utredningen efter gripandet inte blev långvarig.

 - I Hudiksvall har de gjort ett hästjobb med både samordning och utredning, säger Ingvar Schön från Trafiksektionens vägbrottsenhet.

Personerna dömdes den 13:e april av Hudiksvalls tingsrätt till 3 år respektive ett 1 år och 9 månaders fängelse.

Till toppen