Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Är din hantverkare seriös?

Det är under sommarhalvåret som asfaltsarbetare och husrenoverare rör sig runt i Sverige och erbjuder sina tjänster. Var säker på att du anlitar seriösa hantverkare innan du ingår avtal.

Vi har varnat förr om detta men det förtjänar att upprepas. Runt omkring den kringresande verksamheten begås många former av brott såsom stölder och illegal dumpning av avfall. De söker ofta upp äldre personer, eftersom dessa ibland har svårt att stå emot påstridiga säljare. Det förekommer också att de även många gånger erbjuder verktyg av dålig kvalitét till försäljning. Där finns även flera fall av grövre brott såsom misshandel och människohandel.

Polisen samverkar med flera andra myndigheter för att motverka denna och andra former av kriminalitet. Samverkan sker framförallt med Åklagarmyndigheten, Kronofogden, Skatteverket, Tullverket, Migrationsverket och Försäkringskassan men även Larmtjänst och andra företag och organisationer ingår i samverkan. Polisen är också tacksam för att bli kontaktade via vårt nationella telefonnummer 114 14 om du blivit kontaktad av dem eller ser att de finns i just ditt bostadsområde eller på just din gata.

Så undviker du oseriösa husrenoverare och asfaltsarbetare

  • Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.
  • Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.
  • Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via www.bolagsverket.se och www.skatteverket.se att företaget verkligen existerar.
  • Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.
  • Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.
  • Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.
Till toppen