Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Årets valborgsfirande är över

Årets valborgsfirande är nu över. Valborgsfirandet lockade liksom tidigare år många besökare till Uppsala.

- Polisen har haft fokus att närvara på platser där vi av erfarenhet vet att det kan vara ordningsstörningar och begås brott. Vi har jobbat med synlighet och tillgänglighet i trygghetsskapande och brottsförebyggande syfte. Fokus har varit att hålla nere berusningen hos besökarna och särskilt bland ungdomar, säger Jale Poljarevius, chef för poliskommenderingen.
 
Årets poliskommendering genomfördes från fredagen den 28 april till måndagen den 1 maj. Under polisinsatsen har polisområde Uppsala haft förstärkning från region Stockholm, Mitt, Öst och Nord
.
Under lördagen och söndagen var den många tillresta och de allmänna kommunikationerna rapporterade om fullsatta tåg och bussar.

- Under valborgshelgen har vi i år, liksom tidigare år, omhändertagit många personer för LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer.  Antalet är något mindre jämfört med tidigare år. Hittills har inte fler misshandelsfall anmälts den här helgen om man jämför med andra helger under året
.
Han fortsätter
:
- Med tanke på det stora antalet människor som besöker Uppsala för att fira valborg är risken att bli utsatt för brott mycket liten. Varje brott är dock ett för mycket, säger han.

Ett urval av anmälda brott som kan relateras till Valborgsfirandet:
Totalt har 180 ärenden handlagts som har kopplingar till valborgsfirandet. Det handlar om olika larmsamtal som inkommit om till exempel pågående ordningsstörningar, högljudda fester, fylleri med mera. Det har förekommit misshandelsärenden men ingen har gripits i samband med dessa ärenden.
3 personer har gripits för bland annat fickstölder.

Inga grövre våldsbrott har anmälts som har koppling till valborgsfirandet.

Antalet omhändertagna för LOB (lagen om omhändertagande av berusade personer): 83 omhändertagna

Sammanställningen är preliminär och antalet anmälda brott kan komma att förändras. 

Till toppen