Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Brister i förstöring av avlyssningsmaterial

Polismyndigheten förbättrar rutinerna för förstöring av så kallade hemliga tvångsmedel, bland annat avlyssningsmaterial.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIN, har granskat hur Polismyndigheten förstör material från hemliga tvångsmedel. I granskningen, som gäller region Väst och Syd, riktar SIN allvarlig kritik mot Polismyndigheten och konstaterar att det finns brister i förstöringen av avlyssningsmaterial.

I samband med att Polismyndigheten blev en nationell myndighet 2015 identifierades behovet av nya nationella riktlinjer för hemliga tvångsmedel. Framtagningen av nya riktlinjer påbörjades redan före granskningen.

– De nya riktlinjerna omhändertar och kommer reglera frågan om när material från hemliga tvångsmedel ska förstöras. Alltså det som Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden kritik nu avser, säger Pär Runemar, jurist på Polismyndigheten.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens beslut

Till toppen