Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Fortsatta gränskontroller för inresande till Sverige

Igår beslutade regeringen att de tillfälliga id-kontrollerna som utförs av transportörer ska avvecklas. De tillfälliga gränskontrollerna som utförs av polisen kommer dock att fortsätta i samma utsträckning som tidigare.

Det nya beslutet som meddelades av regeringen igår innebär att id-kontrollerna som utförs av transportörer, alltså buss-, tåg-, och färjebolag kommer att upphöra under natten mot den 4 maj. Detta innebär att exempelvis resenärer mellan Danmark och Sverige inte längre behöver styrka sin identitet för tågbolaget på Kastrup. De tillfälliga gränskontrollerna för inresande till Sverige kommer dock att fortsätta vilket innebär att resenärerna behöver styrka sitt inresetillstånd i Sverige för polisen precis som tidigare.

Det nya beslutet har kommit med mycket kort varsel och polisen behöver nu skaffa en ordentlig lägesbild över vad detta innebär för vår del. Nationella operativa avdelningen, Noa, ska nu tillsammans med region Syd analysera beslutet och ta fram ett beslutsunderlag för hur svensk polis ska hantera situationen.

Just nu leder Nationella operativa avdelningen arbetet med hur vi ska omhänderta det nya beslutet gällande inresekontroller i Sverige. Id-kontrollen i Danmark kommer att upphöra enligt det beslut som kom från regeringen igår men de tillfälliga gränskontrollerna för inresande till Sverige kommer att fortsätta i samma utsträckning som tidigare, säger Michael Mattsson, chef gränspolissektionen Syd.

Det här gäller för inresa till Sverige


Giltiga resehandlingar för svenska medborgare
• Pass
• Nationellt id-kort
• Giltigt körkort utfärdat i ett nordiskt land räcker vid resor inom Norden.      Observera att det är resenären som har ansvaret för att kunna styrka sitt medborgarskap.


Giltiga resehandlingar för övriga medborgare
• För nordiska medborgare räcker det med ett giltigt körkort eller nationellt id-kort utfärdat i ett nordiskt land vid resor inom Nor-den. Observera att det är resenären som har ansvaret för att kunna styrka sitt medborgarskap.
• För medborgare från övriga EU/EES-länder gäller giltigt pass el-ler nationellt id-kort.
• För personer med uppehållstillstånd eller visum i Schengen krävs att man, förutom dessa dokument, kan uppvisa giltigt pass.
• För medborgare från övriga länder gäller giltigt pass.


Ett nationellt id-kort är en särskild id-handling som utfärdas av ansvarig myndighet i respektive EU-land. I Sverige är det polisen som utfärdar pass och nationellt id-kort. Observera att id-kort utfärdade av Skatteverket eller olika typer av bankkort inte är giltiga resehandlingar

Läs mer om tillfälliga gränskontroller

Till toppen