Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Gemensam satsning ska ge tryggare rastplatser

Ökad tillsyn, belysning och öppna miljöer ska göra att alla trafikanter kan ta raster på ett säkert sätt. Trygga rastplatser är ett gemensamt mål för polisens och Trafikverkets satsning längs E6 i sommar.

De 19 rastplatserna på E6 i Västsverige och Halland, mellan norska gränsen och Snapparp i södra Halland, kommer under sommaren att få regelbundna besök av polisen. Syftet är att påminna bilister om att inte lämna värdesaker i sina fordon eller husvagnar och samtidigt se till att rastplatsen fungerar som den ska.

– Det händer att rastplatserna används som campingplatser eller tillfälliga boenden. Det upplevs otryggt av andra trafikanter och av personal som utför underhållsarbeten. Vi vill vara tydliga med att rastplatserna är till för alla trafikanter, för att kunna pausa och återhämta sig vid tillfälliga stopp, säger Jimmie Sjöberg, projektledare vid Trafikverket.

Polisen vill förebygga stölder genom att uppmärksamma resenärer på att inte lämna värdesaker i sina fordon eller husvagnar. Trafikverket bidrar med att röja i buskage och se över belysningen, allt för att stoppet på rastplatsen ska kännas säkert.

– Vi har haft mycket stölder och inbrott utefter E6 och fått signaler om att rastplatserna kan uppfattas som otrygga. Alla ska kunna stanna och vila under trygga former och nu tar polisen och Trafikverket ett gemensamt grepp kring frågan, säger Carl Besslinger, kommunpolis i Stenungsund.

Redan förra sommaren provades konceptet i mindre skala på Spekeröds rastplats utanför Stenungsund. Även i Halland har snabba kontakter mellan de båda myndigheterna visat sig vara effektivt. Därför utökas nu samarbetet till att omfatta rastplatser utmed E6 i hela region Väst.

Satsningen omfattar befintliga rastplatser på sträckan, men innebär också att trygghetsaspekterna kommer att beaktas i större utsträckning när framtida rastplatser anläggs.

Till toppen