Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Grannsamverkan för minskad brottslighet på Holma

Gannsamverkan i område med flerbostadshus. Det första i sitt slag i region Syd.

Tisdagen den 2 maj var en stor dag för boende i tre flerbostadshus på Holma i Malmö. Då gick nämligen startskottet för Grannsamverkan i området där boende tillsammans med polisen och MKB samverkar för att minska brottsligheten.

Det är Malmöpolisens kommunpolis Göran Holmgren som tillsammans med områdespoliserna på stadsområde Väster som är drivande och ansvariga från polisens sida.

- Det är glädjande att vi äntligen kommit igång och jag ser fram emot det fortsatta arbetet och att se resultatet som vi tror kommer att vara positivt. Särskilt glädjande är det att vi på Holma är först i polisregion Syd med att starta grannsamverkan i ett område med flerbostadshus, säger Göran Holmgren.

Grannsamverkan är en metod som vanligtvis förekommer i villaområden men Holma är nu först ut i Syd vad gäller flerbostadshus. Metoden går ut på att boende i ett område håller extra uppsikt över sina grannars bostäder och är extra uppmärksamma på vem som rör sig i bostadsområdet, för att på så sätt minska brottsligheten och öka tryggheten och trivseln i bostadsområdet.

Forskningsresultat har visat att grannsamverkan ger goda resultat, något som de boende och de andra samverkansaktörerna nu hoppas på ska infrias även här.

Ryan Bozorgian, bosocialutvecklare på MKB och Siv Jonsson, boende i en av fastigheterna som medverkar i Grannsamverkan är tillsammans med polisen initiativtagare till samarbetet. Än så länge är det tre fastigheter - 53 lägenheter - på Snödroppsgatan som ingår i projektet, men boende i andra hus i området har redan visat ett intresse att vara med.

- Vi börjar i liten skala men när vi har kommit igång här och blivit varma i kläderna så finns det möjlighet att utöka området för Grannsamverkan, säger Ryan Bozorgian.

Det var många boende som tillsammans med polisen och representanter för MKB som samlades denna soliga dag. Det bjöds på kaffe och kaka men det viktigaste denna dag var ändå att Grannsamverkan nu verkligen dragit igång efter en tids planering och förberedelser. Alla boende har till exempel fått en utbildning i vad Grannsamverkan innebär och vad man ska tänka på.

- Det centrala i metoden är att grannarna ser efter varandra, deras bostäder och andra tillhörigheter. Om man ser något ovanligt, till exempel att okända personer vistas i området, då ska man gå fram till dem och prata för att på så sätt bilda sig en uppfattning om vem personerna är och i vilket syfte de vistas i området. Men det är inte frågan om ett medborgargarde, ser man ett pågående brott, då ska man alltid ringa 112 så att polisen kan ingripa, säger Victor Eriksson, områdespolis i stadsområde Väster.

Dagen avslutades med att sätta upp skyltar för Grannsamverkan som signalerar att här har många ögonen öppna för att vaka över området i syfte att minska brottsligheten.

Till toppen