Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Insats mot illegal vistelse och svart arbetskraft

Det finns personer som olovligen vistas i landet och som i värsta fall utnyttjas av oseriösa arbetsgivare. Med gott samarbete i en gemensam insats kunde bland annat svart arbetskraft upptäckas i Kalmar län.

Under en vårdag genomförde gränspolisens rörliga kontrollgrupper (RÖK) från Malmö, Helsingborg och Blekinge en gemensam insats tillsammans med Kalmar/Växjö i områden kring Kalmar. Insatsen riktades mot olika arbetsplatser med syftet att hitta personer som inte har rätt att uppehålla sig i landet och potentiell svart arbetskraft.

– Det finns ett sanktionsdirektiv utfärdat av EU som Sverige har anammat. Det handlar om att få tag i personer som illegalt vistas eller arbetar utan tillstånd i landet. Personer som kanske utnyttjas och inte har samma förutsättningar som oss andra, säger insatschef Mats Ringsbacka vid gränspolisen.

De olika RÖK-grupperna är en regional resurs och gör insatser runt om i regionen. Med under denna insats fanns även representanter från Kronofogen och Skatteverket.

Resultatet från insatsen blev att Skatteverket skrev straffavgifter på totalt 87 500 kronor, 31 arbetsplatskontroller genomfördes, 86 inre utlänningskontroller, 6 anmälningar mot svart arbetskraft och när dagen var över satt även en kvinna tagen i förvar enligt Utlänningslagen.

Till toppen