Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

J-Södra mot Djurgården – så påverkas du

I morgon torsdag den 18 maj är det dags för J-Södra att ta emot Djurgården på Stadsparksvallen. Polisen förväntar sig att det kommer mycket publik och framkomligheten runt Stadsparksvallen kommer att påverkas.

Polisen, Jönköpings kommun, Räddningstjänsten och Jönköpings Länstrafik är några av de aktörer som tillsammans med J-Södra arbetar för att matcherna ska bli publikfester med fokus på fotbollen. En viktig pusselbit har varit att på ett så tryggt och säkert sätt som möjligt hantera den stora mängden fotbollsintresserade som ska ta sig till och från Stadsparksvallen. Samtidigt har hänsyn tagits för att påverkan ska bli så liten som möjligt för de boende i Jönköping. När det nu är dags match mot Djurgården är bedömningen att det inte behövs lika mycket avstängning som vid tidigare högriskmatcher.

Publik som har möjlighet till det uppmanas fortfarande att lämna bilen hemma och istället gå, ta cykeln eller åka buss till matchen. Från kl 13.00 till och med 19.00 råder parkeringsförbud på Hallmansvägen mellan Dunkehallavägen och Bymarksgatan. Dunkehallavägen kommer att vara öppen för trafik.

Förebyggande jobb mot konflikter

Mycket människor på en begränsad yta innebär också att det finns risk för ordningsstörningar. Det är arrangören, J-Södra, som ansvarar för ordningen inne på Stadsparksvallen och på de platser som ligger i direkt anslutning till arenan. Samtliga åskådare kommer att visiteras i anslutning till entrén och det är arrangören som ansvarar för detta. Det kommer att finnas ordningsvakter på plats och Polisens uppgift är att tillsammans med arrangören arbeta för ett tryggt och säkert arrangemang. Polisen arbetar långsiktigt med att stärka den positiva supporterkulturen och därigenom minska otryggheten, brott och ordningsstörningar vid idrottsevenemang. Fotboll (och andra idrottsevenemang) ska vara en välkomnande och positiv publikfest för alla sportälskare. 

Polisen arbetar utifrån fyra konfliktreducerande principer:

 1. Kunskap
  Polisens arbete behöver vara kunskapsbaserat. Vid ett idrottsevenemang innebär det att ha kunskap om olika grupperingar som förväntas delta och underlätta för dem att nå sitt mål – i det här fallet att se på fotboll.
 2. Underlättande
  Målet är att underlätta för alla som vill kunna se på matchen. Men att underlätta kan ibland innebära att begränsningar blir nödvändiga. Att göra en trafikomläggning kan ses som en begränsning men samtidigt också ett underlättande för att så många som möjligt på ett tryggt och säkert sätt ska kunna se på fotboll.
 3. Kommunikation
  Polisen arbetar aktivt med kommunikation för att skapa relationer till deltagare i ett evenemang vilket lägger en grund för ett fortsatt konfliktförebyggande arbete. Kommunikationen bör ske under alla skeden av en insats och den kan ha särskilt stor betydelse när ett lugnt läge börjar övergå till ett oroligare.
 4. Differentiering
  Väldigt få söker våld. Att snabbt skilja ut ordningsstörare från dem som enbart vill se på fotboll är viktigt för att inte andra ska dras in i konflikten.
Till toppen