Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Märk dina tillhörigheter för att försvåra för tjuven

Kom ihåg att märka dina tillhörigheter som exempelvis din nya grill, cykel eller båtmotor.

Polisen har börjat få in anmälningar om stölder av grillar, båtmotorer, fyrhjulingar, cyklar och på vissa håll myggfångare och gräsklippare.

Nu finns det knep för att skydda dig mot stölder och försvåra för tjuven. DNA-märkning är ett slags lack du stryker på dina grejer, som innehåller både DNA och mikropunkter, vilket ger en unik kod som polisen kan spåra.

Genom att stöldskyddsmärka dina saker avskräcker du tjuven och ökar chanserna att få tillbaka de stulna värdesakerna. Du stryker på dina värdesaker en speciell lack och sedan kan polisen spåra det som är stöldmärkta och hitta den rätta ägaren.

- MärkDNA är väldigt användbart på allt från fordon som exempelvis skoter till smycken och andra värdesaker, säger Mats Lundén polisinspektör.

Lacket innehåller en DNA-kod och mikropunkter som registreras på dig när du beställer din märkningssats och på så sätt kan polisen lätt spåra ägaren till dina tillhörigheter.

- Det finns en rad olika tillverkare och många försäkringsbolag ger rabatter eller andra fördelar när man har märkt sina tillhörigheter, säger Mats Lundén.

Polisen återfinner stöldgods vid olika tillfällen och om grejerna är märkta finns då möjlighet att återfå sina tillhörigheter.

- Oftast är inte godset märkt på något sätt vilket gör att det blir svårare att hitta godsets rätta ägare, förklarar Mats Lundén.

Så här gör du när du ska märka dina tillhörigheter

Till toppen