Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisen identifierar kriminellt nätverk i Strömstad

Under våren har polisen i en riktad insats arbetat för att identifiera och lagföra misstänkta personer i ett kriminellt nätverk i Strömstad.

Polisen satte in resurser för att identifiera nätverket och deras metoder under en period i mars-april, och nu arbetar polisens utredare med att sammanställa information och uppgifter från insatsen.

Den innersta kretsen består av ett tiotal personer som misstänks ha ägnat sig åt både större och mindre brott i flera år, både i trakterna kring Strömstad och i Norge. De har också knutit minst lika många personer till gruppen.

Samma personer förekommer i olika ärenden. Bara under det senaste halvåret misstänks flera av dem vara inblandade i stölder, inbrott, narkotikabrott, vapenbrott och penningförfalskning, smuggling och skadegörelse, brott mot utlänningslagen och övergrepp i rättssak. Brotten kan variera, men det finns ett tillvägagångssätt som gör att polisen bedömer att de i många fall har ett organiserat sätt att verka.

– Den inre kretsen har en struktur för framför allt stölder och smuggling av narkotika och alkohol, säger förundersökningsledare Göran Gustavsson.

Insatsen har gjorts i samverkan mellan polisen och andra myndigheter, bland annat kustbevakningen, tullen och norsk polis och tull. Arbetet har handlat både om att identifiera personer i nätverket och att samordna ärenden.

– Vi har utsett specialutredare som haft huvudansvar för dessa ärenden, så att det har varit samma handläggare. Det är ett stort antal ärenden som fortfarande hanteras. Nu försöker vi sammanställa allt vi fått in, säger Göran Gustavsson.

Nina Heyden, lokalpolisområdeschef i Västra Fyrbodal anser att arbetet ger resultat i Strömstad:

– Vi har fått en klar bild av vilka som ingår i nätverket, vad de begår för olika brott och hur de arbetar gränsöverskridande. Jag bedömer att våra åtgärder har påverkan på deras förmåga, säger hon.

Insatsen i siffror:
Antal anmälda brott: cirka 150 st
Antal godspunkter: cirka 130 st
Antal misstänkta: 23 personer
Antal husrannsakningar: cirka 20-25 st
Mängd beslagtagen narkotika: ca 250 g
Beslagtagna vapen: 1 st
Antal gripna: 12 personer

 

Till toppen