Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisen stärker gränskontrollerna

Polisen stärker nu gränskontrollerna vid utvalda hamnar och vid Öresundsbron.

Sedan id-kontrollerna avskaffades har polisen fått en ökad belastning med fler polisiära åtgärder vid gränserna. Med anledning av det har polisens nationella ledningsgrupp idag beslutat att stärka förmågan att genomföra gränskontroller. 

− Polisen kommer successivt att öka kapaciteten vid gränsen. Det görs främst genom att upp till ett hundratal nya civilanställda ska anställas. Vid behov kan det kompletteras med polisförstärkning i ett senare skede, säger Patrik Engström, chef för gränspolissektionen vid polisens nationella operativa avdelning. 

När hela den beslutade resursen är på plats är för tidigt att säga. Rekryteringen påbörjas så snart som möjligt och polisens kapacitet vid gränsen ska utökas successivt. Polisen ska också se över teknikanvändningen vid gränskontrollerna för att effektivisera arbetet. 

Polisens beslut kommer efter att id-kontrollerna har upphört och att regeringen igår beslutade att förlänga gränskontrollerna.

Till toppen