Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisens råd för trygg och säker student

Tänk på säkerhetsreglerna för transporter på studentflak – och respektera de åldersgränser som gäller för unga och alkohol. Det är två av polisens råd för ett tryggt och säkert studentfirande.

Polisen arbetar aktivt för att alla studenter ska få ett tryggt och säkert studentfirande. Det handlar bland annat om arbetet mot langning av alkohol till ungdomar och för att studentflaken ska vara säkra. Polisen kommer under studentfirandet att finnas både i trafiken och där ungdomarna firar sin skolavslutning eller student. På vissa orter finns även polisens volontärer på plats för att öka tryggheten.

För att skolavslutningarna och studentfirandet ska bli så tryggt som möjligt vill vi påminna om vad som gäller.

Id-kort och alkohol

 • Respektera gällande åldersgränser. Det är brottsligt att använda någon annans id-kort eller att förfalska sitt eget.
 • Den som fyllt 18 år får dricka alkohol på krogen – men inte dricka eller bära med sig starkare drycker än folköl utanför krogen. Det gäller även champagneflaskor runt halsen.
 • Spritdrycker, vin eller starköl får inte säljas och inte heller överlämnas som gåva eller lån till den som inte fyllt 20 år.  
 • Krogpersonal är skyldig att se till att de som ska komma in eller redan befinner sig inne på krogen inte är för berusade för att släppas in eller serveras alkohol.

Polisen tar emot tips!

Vid en stor del av de våldsbrott som anmäls till polisen är någon eller flera av de inblandade påverkade av alkohol. Polisen arbetar aktivt förebyggande för att stoppa langare och verka för en ansvarsfull alkoholservering på krogar. Vet du någon som säljer alkohol till ungdomar vill vi gärna att du tipsar oss vi på telefon 114 14. För att vi tillsammans ska förhindra våldsbrott.

Studentflak och släp

Det är viktigt att polisen känner till studentflaken eftersom de ofta påverkar framkomligheten på vägar och gator. Det är också viktigt att arrangemangen sker så säkert som möjligt så att ingen ska komma till skada. Därför finns det tydliga regler för hur en sådan transport ska ske på ett säkert sätt.

Normalt sett är det inte tillåtet att färdas på flak eller släp. Men korta och tillfälliga transporter är tillåtna om säkerhetskraven uppfylls. För att färden med studentflaken ska bli så säker som möjligt är det viktigt att i förväg meddela polisen färdväg och tidpunkter. Det gör ni enklast genom att skicka e-post till oss på registrator.vast@polisen.se eller gå in på närmaste polisstation och fyll i den blankett som finns där. Om du skickar e-post till oss – skriv "Studentflak och orten det gäller" i ämnesraden och meddela:

 • Färdväg – var resan startar och slutmål
 • Datum och tidpunkt
 • Slag av fordon
 • Registreringsnummer på fordonet
 • Antal deltagare
 • Ansvarig för transporten och hens telefonnummer

För studentflak gäller bland annat följande:

 • Det ska finnas hållfasta skyddsräcken. Höjden bör vara minst 110 cm. Kontrollera att räckena håller för tryck från många personer.
 • Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt genom ett tillförlitligt kommunikationssystem om någonting händer. Om mobiltelefon används måste samtal vara uppkopplat under hela färden.
 • Högsta hastigheten är 20 km/tim och man får bara köra på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km/tim.  

Mer om vilka regler som gäller för studentflak.

Generella råd till dig som ska fira din student är att inte åka svarttaxi – du vet inget om föraren eller om bilens skick. Och tänk på att all användning och hantering av narkotika är brottslig.

Mer information hittar du i broschyren Säker student på sidan Studentflak - regler.

På webbplatsen www.tonårsparlören.se hittar du som är vuxen frågor och svar om ungdomar och alkohol.

Till toppen