Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisens rekommendationer i samband it-attack

Med anledning av den it-attack som drabbat flera länder har polisens nationella operativa avdelning förhöjd beredskap, med bland annat extra personal. Polisen ger följande rekommendationer till allmänhet:

  • Se till att ha en backup på dina viktiga filer. Skulle det värsta inträffa kan du återskapa ditt system om du har säkerhetskopior.
  • Se till att din dator är uppdaterad. Alla operativsystem och de flesta programvaror har funktioner för automatisk uppdatering, se till att detta är aktiverat.
  • Skaffa ett bra skydd mot angrepp. Det finns ett antal olika programvaror med sådana funktioner att välja på.
  • Var sunt skeptisk. Öppna inte filer du får via mejl om du inte vet vad de innehåller eller kommer från okända. Klicka inte på länkar som du inte vet vart de leder.

Det finns risk för att attacken tar ny fart på måndag morgon, då en mängd datorer som varit avstängda över helgen slås på och ansluts till nätverk.
 
Om du drabbas av den här typen av angrepp, gör en polisanmälan. Det är viktigt att polisen får kännedom om omfattningen av angreppen.

 

Till toppen