Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Rådig tolvåring belönades av polisen

Varje år lämnar polisens regioner förslag på personer som genom särskild rådighet hjälpt polisen. Under gårdagen uppmärksammades tolvårige Nicklas från Vetlanda, som genom sitt agerande hjälpte polisen att gripa en gärningsperson efter ett rånförsök.

Den 26 februari 2016 blev en man utsatt för ett rånförsök på en parkering. Gärningspersonen var aggressiv och påflugen och försökte tvinga mannen att överlämna pengar och mobiltelefon. I en bil som stod i omedelbar anslutning till händelsen befann sig då elvaårige Nicklas som väntade på sin mamma. 11-åringen bevittnade händelsen och trots sin ringa ålder och att händelsen ägde rum precis vid den bil han befann sig tog han mod till sig och sprang ut och påkallade hjälp. När han hittat sin mamma och bett henne påkalla polis tog han sig återigen ut till den utsatta mannen och berättade att polisen var på väg. Gärningspersonen lämnade då platsen, men med hjälp av pojkens signalementsuppgifter så lyckades polisen lokalisera och gripa personen kort efter händelsen.

Under gårdagen hölls en belöningsceremoni på polisstationen i Vetlanda där t.f. lokalpolisområdeschef Mattias Ramsö tackade Nicklas för sitt agerande. Förutom en tur i en av polisbilarna och tårta belönades han med en plakett, diplom och 2.000 kronor.

- Kul att se att en liten kille som Nicklas visar civilkurage. Med mod och hjärta har han visat att han bryr sig, säger Mattias Ramsö, t.f. lokalpolisområdeschef på Höglandet.

Så här berättar Nicklas om det som inträffade

  - Ingen annan hjälpte mannen de bara gick förbi. Då gick jag ut ur bilen och sa till några vuxna att de måste ringa polisen. Sedan gick jag tillbaka och sa till att vi ringt polisen och då försvann han, som slog, därifrån, berättade Nicklas. 

Till toppen